fbpx
15.2 C
София

Синтетична електронна кожа ще пресъздава тактилни усещания към виртуалната реалност

Най-четени

Швейцарски изследователи са разработили изкуствена, пълна със сензори кожа, която може да позволи на VR потребителите да се докосват до виртуалните светове.

С течение на времето, виртуалната реалност се развива все по-бързо, но изглежда тактилните усещания изостанаха от уравнението, за разлика от всички останали – триизмерна картина, звук и други. Благодарение на лабораторията по роботика EPRL към Политехническия филиал на École Polytechnique Fédérale de Lausanne (RRL) и Лабораторията за меки биоелектронни интерфейси (LSBI), това може да се промени.

В доклад, озаглавен Haptic Feedback, изследователите публикуват детайни данни относно своите разработки. Изкуствената кожа ще бъде със затворен контур и ще може да пресъздава с висока прецизност симулирани тактилни усещания и допир. Материалът, от който е изработена, ще бъде изключително тънък, с дебелина от едва 500 нанометра, което ще позволи на синтетичната кожа далеч да не бъде толкова натрапчива за потребителите, колкото останалите аксесоари и приспособления за потапяне във Виртуалната реалност.

Целите тъкани ще бъдат изпълнени с множество еластични и гъвкави сензори, като всички ще бъдат специално проектирани да улавят спецификите на реалната човешка кожа и да пресъздават с висока точност и правилна съобразеност желаните тактилни усещания и допир, като част от VR преживяванията.

Какви са целите?

Водещият автор на изследването Харшал Сонар казва, че освен във виртуалната реалност, изкуствената кожа може да има много медицински приложения, като например да бъде ефективна за диагностициране и повлияване на различни неврологични заболявания или промени.

„За първи път в историята разработихме изцяло мека, напълно гъвкава изкуствена кожа, в която се интегрирани и сензори, задействащи механизми за създаване на изкуствени докосвания и тактилни манипулации. Можем да симулираме целия набор от тактилни усещания – натиск, гъдел, удар, притискане, ощипване и много други, като освен във виртуалната реалност, технологията ни намира приложение и в медицината, в частнот неврологията.“

Кожата е изработена от силикон и множество електроди, съдържащи смес от твърд галий. Пневматичните заСонар казва: „Следващата стъпка ще бъде разработването на напълно преносим прототип с цел различни приложения в рехабилитацията и във виртуалната и разширена реалност. Прототипът ще бъде тестван и в различни невронаучни изследвания, където може да се използва за симулиране на човешко тяло, докато изследователите изучават активността на мозъка при експерименти с ЯМР“движващи механизми, които реално създават усещанията, непрекъснато ще се съобразавят с индивидуалните специфики на кожата и рецепторите на потребителя.

Покритието е достатъчно тънко, за да не пречи на движението на лицето, което носи изкуствената кожа.

Сонар казва: „Следващата стъпка ще бъде разработването на напълно преносим прототип с цел различни приложения в рехабилитацията и във виртуалната и разширена реалност. Прототипът ще бъде тестван и в различни невронаучни изследвания, където може да се използва за симулиране на човешко тяло, докато изследователите изучават активността на мозъка при експерименти с ЯМР“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини