Система за лицево разпознаване ще пази мачовете на „Васил Левски“ от хулигани

8
733
Съвсем скоро по българските стадиони ще заработи първата система за лицево разпознаване на спортни събития

Целта и е да намалеят случаите на хулигански прояви и недопускането на определени лица на стадиона.

Самата система, сложна комбинация от хардуер и софтуер бе представена на спортно изложение в Солун, а министърът на спорта Красен Кралев обяви, че първият стадион, който ще бъде оборудван с нея е националният – Васил Левски.

От системата, която е разработена  от специалисти на Националната спортна база (НСБ), е привлекла интереса и на органите на МВР, които се занимават с охрана на подобни събития. С нея много по-лесно ще може да се получава точна информация колко души има на спортно събитие.

Към момента в България действа закон за футболното хулиганство и на определени лица им е забранено да посещават футболни мачове

Това обаче се спазва много трудно, тъй като на стадиона всеки се допуска свободно, а не срещу документ и така между тълпата буквално може да влезе всеки. С новата система, подобна на която се използва и във Великобритания нещата ще се променят.

“Това е модулна система, която разпознава лица, които могат да създадат проблеми на стадионите. Тя използва текущия хардуер на всички зали или стадиони и може да бъде инсталирана. Това се прави, за да може хората да не се притесняват, когато гледат спортно събитие”, обявиха от НСБ.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
шофер
шофер

Ще опустеят стадионите съвсем, то ако не са лумпените да напълнят секторите… Интересно от кой и как се поддържа базата лицеви данни?

калинките пак ще се нагушат
калинките пак ще се нагушат

Ще „усвоят“ няколко бързи милиона и какъв ще е резултата? Същият, който предлага китайски NVR за $220 с ДДС (крайна цена за клиенти). През 2017-та инсталирах такъв в един магазин. Вграденият софтуер дава възможност при преглед на записи да се загражда с мишката лице, да се влачи и пуска в списък и после появи ли се лицето в кадър на някоя от камерите в реално време – програмата го загражда на картината и подава звуков сигнал. В „Кауфланд“ ползват такива вече трета година.

Кока Кола
Кока Кола

Наясно ли си, че според GDPR лицево то разпознаване става само чрез специален режим, защото не сме тоталитарна комунистическа държава, а демократично общество с европейски закони? Знаеш ли как хубаво бих осъдил някой ако ми ползва лицето в база данни в частен магазин. Ще ми платиш общезщетение, колкото няколко магазинчета.

Кока Кола
Кока Кола

Искам само да добавя, че в цивилизованият свят истерясали, психясали и хора с шизофренични разбирания, които псуват, обиждат други членове на обществото, не биват назначавани на работа или вършат доста нископлатени дейности, които скоро ще бъдат изместени от автоматизацията. Съветвам Ви да се обърнете към специалисти като психиатри, психолози и други, които да могат да ви реинтегрират в обществото и да вземете някой курс, който да ви научи как трябва да се държите правилно спрямо други членове на обществото. Важно е също да четете книги, а не руски пропагандни страници като Бултаймс и други, четете книги, образовайте се, научете се… Виж още »

калинките пак ще се нагушат
калинките пак ще се нагушат

Абе, умрял хуйо, ти къде си мислиш, че живееш, та е6а в wannabe-то измислено?!? Не знаеш ли, че във всеки голям магазин има камери с лицево разпознаване? Като хванат веднъж някой да краде, добавят го в списъка с едно заграждане на лицето и едно влачене. Ако се върне пак в магазина, камерите на охраната го разпознават още на входа и след него тръгва цивилен охранител. Или направо го спират на входа и не го пускат вътре. Хайде иди да осъдиш Кауфланд, да те видя 🙂 Ще си платиш като поп и своите адвокатски хонорари, и техните, и съдебните разходи… И… Виж още »

Efix
Efix

Ситуация:
Влиза подобно лице на стадиона и системата го разпознава. Какво следва?
Ще влезе полицията при ултрасите да го изведе от стадиона ли?
Не мисля, че ще се рискува с подобна провокация.

Решение:
Системата сканира преди да се влезе на стадиона, а не преди това. Както по летищата.

Jonny English
Jonny English

Идва полицията и ги избива всичките, шултраси, мултраси, пропаднали алкохолици!

boot
boot

То.. От измет няма как да станат чудеса.. То ясно, че изметта отива да плюе семки на тоз пред него, да станат такива няколко хиляди и за около 90 мин. да се чувстват безнаказани. Системата е, за да ги заснеме и после да ги съдере. Никой няма причина да спира диваци, насрали се, на мач. Цаката е да ги накараш да си мислят, че са надхитрили системата и после да ги глобяваш. Е, нарко, забрана за мач имал.. После у РПУ-то сниман на мач – плащай ма**ти д**ба дрогирана. Това е златна мина за 99% от „запалянковците“. И ние трябва… Виж още »