fbpx
21.8 C
София

Системите за лицево разпознаване работят дори с поставена маска за лице

Най-четени

Всеки от вас, който използва смартфон с отключване с лицево разпознаване, вероятно е забелязал, че то не работи с маска. Това може да бъде разочароващо – но въпреки че маските несъмнено осуетиха индустрията за разпознаване на лица, технологията също се адаптира.

Може да звучи странно, но носенето на маска не спира компютърните системи с изкуствен интелект да идентифицират някого. И дори има примери как пандемията често се използва като оправдание за катализиране на употребата на технологии за лицево разпознаване.

По-малко точни

Миналата година, когато хората започнаха все по-често да носят маски по целия свят, преобладаващото мнение беше, че това представлява огромно предизвикателство за разпознаването на лица. Изглеждаше очевидно – алгоритмите, предназначени да анализират лица, биха били по-малко точни, ако част от лицето остане скрита за тях. И проучванията в областта подкрепиха това.

Националният институт за стандарти и технологии на САЩ е тествал 89 комерсиални алгоритми за разпознаване на лица и установява, че честотата на грешки варира в огромния диапазон между 5 и 50 процента при разпознаването на лицето на един и същи човек, когато има, и когато няма поставена маска.

„Това е Оруел“

Но някои технологии за разпознаване на лица все още работят доста добре дори при хората, които застават пред тях с маска на лицето.

През януари „тест с контролиран сценарий“ на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ откри 96% успеваемост в разпознаването на лица при потребители, които имат поставена маска на лицето, която ефективност означава съвсем слабо влошаване спрямо ефективността, която традиционно същите алгоритми постигат.

„Въз основа на тези резултати, организации, които трябва да извършват проверки на документ за самоличност със снимка, могат потенциално да позволят на хората да държат маските си, като по този начин намаляват риска от инфекция с COVID-19.“

И въпреки че някои полицейски сили използван технологиите за разпознаване на лица по-малко – столичната полиция в Лондон например, не е провеждала тестове на системите за лицево разпознаване повече от година, те все още се използват, дори според информация от някои журналисти, за идентифициране на участниците в протестите Black Lives Matter миналата година.

„Дори ако използването на тази технология бъде временно прекъснато… това не премахва заплахата, която тези системи представляват както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, каза Майкъл Клайнман от Amnesty International пред BBC News.

„Безконтактно изживяване“

В частния сектор е по-трудно да се каже дали използването на разпознаване на лица е намаляло през последната година – няма директория, няма списък кога и къде се използва.

Но в понеделник бе съобщено, че Disney World ще изпробва технология за разпознаване на лица за един месец.

Системата на компанията прави изображение на лицето на клиента и го преобразува в уникален номер, който е свързан с формата на допускане, използвана за влизане в тематичния парк.

Идеята е да се съкрати времето за изчакване, като Дисни твърди, че иска да осигури на посетителите по-„безконтактно изживяване“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини