Скандал: The North Face подмени снимките на пейзажи в Уикипедия с изображения със своята продукция

0
725

Бразилският отдел на американския производител на спортни и туристически дрехи The North Face в рамките на своята рекламна кампания подмени снимките с пейзажи в Уикипедия с подобни фотографии, но на които има хора с дрехите на бранда, както и с друга продукция на компанията.

Освен това служителите на The North Face публикуваха твърде циничен клип, в който показват как са успели да излязат на първи позиции в търсачката на Google, без нищо да заплатят. Интересното е, че в клипа се твърди, че рекламната кампания е одобрена от фонда Wikimedia.

Но ръководството на Wikimedia категорично опроверга тази информация и заяви, че брандът The North Face е злоупотребил с доверието на бранда и сравни действията на компанията с разрушаване на обществена собственост.

„Добавянето на реклами и рекламно съдържание противоречи на политиката и мисията на Wikipedia“ – заявиха представителите на най-голямата онлайн енциклопедия. Те добавиха, че са крайно разочаровани от действията на американския производител.

В уеб пространството се вдигна вълна от негодувание и The North Face поднесе извиненията си. Компанията заяви, че с отказва от този рекламен проект и вече по-добре ще обучава своите служители.

Рекламните изображения на The North Face вече са премахнати от Wikipedia, а на някои места са изрязани логотипите. Модераторите проверяват точността на статиите, за да се убедят в тяхната неутралност и надеждност на източниците.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за