Скачването на космическия кораб Crew Dragon c МКС трябва да стане на 3 март

3
429

Роскосмос и НАСА утвърдиха протокола за осигуряване на безопасността по скачването на Crew Dragon c МКС, което трябва да се състои на 3-ти март тази година. Корабът ще се приближава до МКС по траектория, намаляваща вероятността от сблъскване, ако по някакви причини управлението бъде загубено. Освен това, по време на скачването ще бъдат затворени четирите люка между сегментите в американската част на космическата станция.

Космическият кораб SpaceX Crew Dragon е разработен в рамките на програмата на НАСА Commercial Crew Development. Той може да транспортира седем души и да им осигури условия за живеене в продължение на една седмица и може да остане скачен с МКС над 200 дни. На 2-ри март трябва да бъде осъществено извеждането на кораба в космоса и на трети март да бъде направен първия пробен полет на пилотирания кораб, но без екипаж. Ако скачването бъде успешно, след 5 дни Crew Dragon трябва да се върне на Земята.

Най-важната особеност на Crew Dragon в сравнение с товарните космически кораби, като Dragon, Cygnus и HTV, е че цялото скачване е автоматизирано. Автоматизиран е дори и последният етап, при който досега се използваше роботизирания манипулатор Canadarm2. Системата е съвсем нова и преди скачването с американската част на МКС, люковете в този отсек ще бъдат затворени.

Досега скачването с американския отсек на МКС ставаше с помощта на Canadarm2, а европейският ATV се скачваше с руския отсек с помощта на системата „Курс“. SpaceX ще тества съвсем нова технология и затова се вземат допълнителни мерки за осигуряване на безопасността.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ШишоПачиРогозин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Рогозин
Рогозин

Ей, тоя измамник Мъск ми изяде хляба.

Шишо
Шишо

Ужаст, чак мен ме заболя сърцето.
И трохички няма да останат.

Пачи
Пачи

Да пожелаем пълен успех на мисията !