Скачването на Crew Dragon с МКС протече успешно

14
1769

Космическият кораб Crew Dragon с астронавти на борда успешно се скачи с Международната Космическа станция. Информацията е на SpaceX, която показа всичко чрез директно предаване.

Скачването на кораба с МКС бе осъществено 19 часа след изстрелването. Корабът Crew Dragon разполага с автоматична система за скачване, но при сближаването на космическия кораб до станцията астронавтите пробваха системата за ръчно управление, която се използва чрез изцяло сензорен интерфейс. След стабилизиране на налагането и температурата в скачващия модул, както след няколко проверки на входния люк астронавтите ще могат да се прехвърлят в станцията (вече са в МКС).

В зависимост от следващото решение на НАСА екипажът на Crew Dragon ще остане на МКС от два до четири месеца.

По време на пресконференцията след първото в историята успешно изстрелване на частна ракета с частен космически кораб Илън Мъск с 6-годишно закъснение отговори на шегата на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин с думите:

„Батутът работи“

След като видя неразбирането в очите на някои свои колеги генералният директор на SpaceX каза, че това е просто шега, която ще разберат само някои хора, които са директно заети в космическата програма на САЩ. Но според смеха в залата, шегата бе разбрана почти от всички.

Това е шеговит отговор на заявлението на Рогозин от 2014 година, който по това време бе вицепрезидент на Русия в областта на космонавтиката. Такава беше неговата реакция на санкциите на САЩ, която забрани износа на високотехнологична продукция за Руската Федерация. Тогава Рогозин заяви, че ако я няма Русия, Америка ще трябва да използва батут, за доставя своите астронавти до МКС.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари