fbpx
6.3 C
София

Склонни ли сме да прощаваме на обществени личности неетично поведение от миналото в социалните мрежи?

Най-четени

Британските потребители на социални мрежи са склонни да вярват, че известните и публични личности трябва да бъдат държани отговорни за обиди, неуместни коментари и противоречиви изказвания, дори ако са ги направили преди повече от двайсет години.

Както добре знаем, интернет не забравя. Социалните мрежи от своя страна са един от ключовите компоненти от интернет услугите, с които ежедневно борави масовия потребител. И имайки тази роля те допълнително допринасят за „вечната памет“ и дългата, неумолима хронология на това, което някога сме направили публично. Така ново проучване на анализаторската агенция YouGov показва, че не само че призракът от миналото преследва множество публично известни личности, но и че социалните мрежи играят основна роля това да се случва. Тези платформи помагат на обществеността никога да не забрави какво сме направили преди 5, 10 години, а дори и много повече, а както показва и настоящото проучване на обществените нагласи хората изначално са склонни да помнят дълго противоречивите публични действия, както и да ни търсят отговорност за тях. Най-пресният пример за такъв случай, който можем да дадем, е с известния крикет играч Оли Робинсън. 27-годишният спортист беше отстранен от международния крикет, тъй като в социалната мрежа Twitter се развихри вълна от критики и недоволство към неговата персона, която беше събудена от негови публикации, които е направил през 2012 и 2013-та година, когато е бил на 18-19 години. Постовете му са включвали десетки расистки, сексистки и други подобни коментари.

Но могат ли младостта и житейската неопитност да извинят подобно обидно поведение, когато е изминало много време, откакто личността, която го е проявила, е спряла да го прави? Настоящото изследване показва, че донякъде това е възможно.

Около 70-77% от британските потребители, които са взели участие в проучването на YouGov, смятат, че би било несправедливо публичните личности да бъдат наказвани за подобни сексистки и расистки коментари, когато от публикуването им е изминало цяло десетилетие, а техния автор е бил съвсем в зората на своята младост. Повечето хора също така смятат (48% от анкетираните), че би било несправедливо да се търси отговорност за обидно поведение от някоя обществена фигура, ако тя е била само на 18 или 19 години, когато е направила противоречивите публични коментари.

Но как стоят нещата, ако лицето, за което става дума, не е демонстрирало обидното и скандализиращото си поведение, когато е било съвсем в началото на пълнолетието си, а да речем между 20 и 21 години? Изглежда, че тук тенденцията се преобръща, тъй като половината анкетирани британски потребители казват, че остракирането на публична фигура, която е демонстрирала неетично поведение, когато е била на тази възраст, е редно и справедливо. Този процент се увеличава от 57% ако става дума за човек, който се е държал публично по този начин на 22-24 години и скача още по-рязко до 62%, когато е бил на 25 или повече.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини