Скоро всички смартфони ще използват едно зарядно

8
3030

Ако европейските законодатели успеят да наложат новата директива, всички смартфони скоро ще използват едно и също зарядно.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) искат да наложат на производителите на смартфони да предоставят един и същи порт и стандарт за зареждане за абсолютно всички мобилни телефони – не само смартфоните, а дори класическите апарати със стандартна физическа клавиатура.

На неотдавнашна среща депутатите обсъдиха идеята за въвеждане на „обвързващи мерки“, които да изискват единен стандарт за зарядните устройства за всички мобилни телефони и други портативни електронни джаджи.

Още през 2014 г., ЕС въведе директива за радио оборудването, но членовете на ЕП смятат, че „доброволните споразумения между различните участници в индустрията не дават желаните резултати“. Още тогава за първи път се заговори за уеднаквяване и стандартизиране на зарядните, но не беше приет официален закон, а производителите сами бяха оставени да се договарят по между си и да произвеждат моделите си със сходни портове за зареждане.

До известна степен, това се случва и без регулация – почти всички съвременни смартфони се зареждат или с micro USB порт, или с USB Type-C порт, а само и единствено устройствата на Apple използват собствения Lightning порт, който преди три години замени стария, грамаден многопинов порт на iPhone. Но при прехода от micro USB към USB Type-C се получава така, че една част от апаратите, по-старите и бюджетни модели, работят със стария стандарт, а по-новите с USB Type-C. Да не говорим, че производителите на обикновени телефони изобщо не се замислят за стандартизиране на зарядното и рядко използват USB и често разработват собствен конектор, който на практика е уникален. Именно това се опитва да избегне Европейската комисия.

Lightning срещу USB-C

В лаптопите MacBook и таблетите iPad Pro, от Apple вече са въвели USB-C стандарта за захранване, което е добре за потребителите, но това не важи за смартфоните. Миналата година Apple спори пред ЕС, че регулациите, насочени към стандартизиране на зарядните устройства на мобилните телефони ще навредят на развитието на иновациите, заявявайки:

„Apple означава иновации. Приемането на общо правило за използване на един и същи тип порт за зареждане на всеки смартфон замразява иновациите, а не ги насърчава. Подобни предложения са лоши за околната среда и излишно натоварват клиентите.“

Производителят на iPhone продължава да твърди, че преминаването към стандартизирано зарядно устройство „би довело до огромен обем от електронни отпадъци и значително неудобство за потребителите“. Въпреки че преминаването от Lightning към USB-C може да се окаже неудобство само в началото, в крайна сметка според нас това ще улесни много потребителите, особено когато се намират на публично/обществено място или не са у дома и имат нужда от зарядно.

Apple всъщност от доста време планира да премахна своя Lightning конектор, но не и да приеме USB-C за своите iPhone. Вместо това, според докладите, компанията работи над смартфон без никакви портове, който ще се зарежда само безжично.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
МъдиУотърс
МъдиУотърс

Безжично и толкоз, ето ви уеднаквяване. Ганчовците в ЕП не могат да си искат един на друг зарядните и си мислят, че ще правят каквото си искат, щом кажат един порт и ще стане, „те били шефовете все пак“. Аз се радвам, че има опозиция, нищо, че би помогнало, малко по малко се преминава, към един порт… Разбучали се за глупости, хората гладни и забили без образование и няма кой да ги наеме, те телефоните им на дневен ред. Маави шбна!

Жица
Жица

….и какви велики иновации има в едно зарядно…? Зареждане с 16 ампера за 1 минута ли? Засега тъй или иначе ,всяка вечер си на контакта. И за какво ми е да пържи батерията за половин час? За да я я сменям в сервиз всяка година? Ябълката ,като иска само безжично ,има ли за тях значение как „простите“ жични ще зареждат? Айде много важни станаха….

Иван
Иван

Г-н Бай ХОЙ кой откри type C?!?!? Имаш ли идея ти многознайко или май apple? Прочети пише бре невежа. След като не искат толкова!

Юлс
Юлс

Много си чел, Ванка.

БегиМани
БегиМани

Еееееех, ванка, ванка, да си беше стоял в шоуто на Слави и да не се излагаш тука… Нагризаните боклуци „откриха“ – правоъгълника, топлата вода, въздуха и ги патентоваха… Ама им отнеха патентите, що така, М?!

Иван
Иван

Кое откриха “нагризаните боклуци”, че нещо мозъкът ти е потънал в джава мишмаша?!?!? Айде да си затвориш кофата за боклук и да си,цъкаш на тепсията за 5лв. Която, цикли като самия андроид!

U4en
U4en

тоя цирк вече го гледахме. доста телефони, не всички!, физически можеше да им туриш кабела, само дето с едно зарядно се зареждаха за 2 часа, а с друго, със същия аутпут – за 8 часа. един път да те излъжат – както и да е. втория път – само идиотите ще повярват.

Unix
Unix

Да всички без ГейФони-те.