fbpx
13.2 C
София

Скоро голяма част от постовете, които виждаме във Facebook фийда си, ще бъдат подбрани от AI

Най-четени

Както вероятно вече сте разбрали, при последния отчет на финансовите резултати за последното тримесечие, Meta отчете за първи път в историята си спад в приходите. Тези данни бяха особено разтърсващи не само за инвеститорите на компанията, но и за много анализатори на сектора на социалните мрежи. По време на представянето на печалбите обаче, главният изпълнителен директор на компанията, Марк Зукърбърг, освен финансовите резултати, спомена и някои други важни аспекти от това какво предстои в пътната карта на Meta оттук насетне.

И една от ключовите области, над които компанията планира да работи през следващите месеци, е съдържанието, което виждате във фийда си в началната страница на платформата. Става въпрос за това, че съдържанието, което е препоръчано специално за вас от алгоритми с изкуствен интелект, на база на историята на потребителската ви активност, което идва от профили и страници, които не следвате, ще стане много по-голяма част от общото съдържание във фийда. Друга ключова област, която ще бъде приоритет на Meta през следващите няколко месеца, разбира се е Reels, който е най-бързо развиващият се елемент в Instagram по отношение на ръст на ангажираността на потребителите.

Както Reels, така и фийда във Facebook, ще се развиват по посока на показване на повече съдържание, подбрано персонално за потребителите с помощта на алгоритми с изкуствен интелект.

„Една от основните трансформации в нашия бизнес в момента е, че социалните емисии ще преминат от това да бъдат ръководени предимно от хората и страниците, които следвате, към това да бъдат все повече ръководени от изкуствен интелект, който ще ви препоръчва съдържание във Facebook и Instagram, което с голяма вероятност ще ви се стори интересно, дори ако идва от страници и акаунти, които обичайно не следвате. Съдържанието в социалните мрежи, което идва от хората и страниците, които познавате, ще остане важна част от цялостното изживяване, но все повече ще го допълваме с друго интересно съдържание.“, каза Марк Зукърбърг по време на представянето на пътната карта на Meta с плановете за стратегическо развитие на платформите.

Ако смятате, че Meta е повлияна за това стратегическо решение до голяма степен от TikTok, то със сигурност сте прави, тъй като огромна част от успеха на платформата дойде именно от мощните алгоритми, които компанията използва, за да завърта съдържание, което е атрактивно, интересно и потенциално полезно за потребителите, въз основа на прецизното им таргетиране и профилиране. И предвид разочароващите резултати, които Meta трябваше да представи на своите инвеститори, е съвсем интуитивно, че компанията търси варианти, с които да спечели отново потребителите на своя територия. TikTok никога не е била социална мрежа, чиято основна функция е да свързва хората в социални балони от приятели, роднини, семейство и най-близки хора, както го правят услугите на Meta, което предоставя на платформата много по-широки възможности да използва иновативни алгоритми, с които да препоръчва на потребителите потенциално интересно и атрактивно за тях съдържание. Но дали всички потребители на Meta биха се зарадвали от това, че компанията планира да внесе много от потребителското изживяване в TikTok в собствените си платформи?

В момента около 15% от съдържанието във Facebook фийда ни е курирано от алгоритмите на платформата и идва от страници, които не следваме, а в Instagram този процент е малко по-висок. И според данните на Зукърбърг се очаква тези проценти да се удвоят до следващата година.

Това означава, че съдържанието, което виждаме, от акаунти на хора, фирми и организации, които не следваме, ще се увеличи много. Изглежда това е дългосрочна стратегическа цел, към която Meta е поела като компания, виждайки в нея правилна посока за бъдещото си развитие.

Тези сведения за предстоящото развитие на социалните мрежи на Meta идват само дни, след като над 100 000 потребители на Instagram подкрепиха петиция в платформата Change.org, която носеше името „Нека направим Instagram отново Instagram”. Припомняме, че потребителите искаха с тази петиция да напомнят на Instagram и Meta, че не всички от тях искат непременно социалните мрежи, които познават, да заприличат до една на TikTok и да работят по сходен начин, подчертавайки, че различните социални мрежи играят различна роля в живота на всеки един от нас и е редно да пазят повече тази своя уникална роля. Някои известни лица и инфлуенсъри като Кайли Дженър и Ким Кардашиян споделиха подкрепата си за инициативата. Главното искане на Дженър и Кардашиян беше да се намали подбраното от алгоритмите съдържание, което потребителите ще виждат в началната страница на Instagram – искане, което в крайна сметка беше чуто от платформата.

Въпреки че изпълнителният директор на Instagram обяви, че в най-обозримото бъдеще по-голяма част от съдържанието, което потребителите виждат в началните си страници, ще бъде съдържанието на страниците, които следват, той подчерта, че имплементирането на алгоритмите за куриране на постовете, базирани на изкуствен интелект, е дългосрочна цел на Instagram, от която платформата няма да се откаже. Паралелно на това, изказванията на Зукърбърг от своя страна затвърждават, че социалните мрежи, които притежава, не само няма да се откажат от целта за внедряването на алгоритми за подбор на съдържанието, но всъщност даже ще вървят още по-устремено в тази посока, тъй като Зукърбърг и неговите колеги се стремят да повишат отново максимално ангажираността на потребителите към съдържанието в Instagram и Facebook.

“Тъй като нашите алгоритми с изкуствен интелект намират допълнително съдържание, което хората намират за интересно, което увеличава ангажираността и качеството на нашите емисии, ние ще продължим да се развиваме в тази насока. Ангажираността към Reels също продължава да нараства. Споделих при предходното тримесечие, че вече 20 процента от времето, което потребителите прекарват в платформите на Meta, е в Reels, а през последното тримесечие този процент беше увеличен до 30%. Напредъкът на интегрираните алгоритми с изкуствен интелект стимулира в огромна степен този ръст на ангажираността към Reels, като друг добър пример е, че видяхме 15% увеличение във времето, което потребителите прекарват в гледане на видео в Reels във Facebook.“

Макар и много от потребителите да не харесват тези промени, към които се насочва Meta, статистиките не лъжат и ако компанията успява да ангажира повече хора да прекарват повече време в нейните приложения в резултат на показване на повече препоръчано персонализирано съдържание от страници, които потребителите все още не следват, то можем да се обзаложим, че това е посока, към която компанията ще продължи да върви.

Зукърбърг също така отбелязва, че хората все повече споделят съдържание, което е привлякло вниманието им, и което провокира ответна реакция в тях, в затворени лични или групови чатове, в които показват своите емоции и лично мнение около споделеното, вместо да коментират директно под публикацията или да използват реакциите във Facebook, за да изразят емоциите си. Така оттук можем да изведем, че дори статистиките за директната ангажираност към дадена публикация да не показват огромни увеличения на основните метрики след въвеждането на повече съдържание базирано на изкуствения интелект, може да има много повече потребителска ангажираност в недотам видими и лесни за измерване канали.

Изпълнителният директор на Facebook обсъди и въпросите за монетизацията на Reels, казвайки, че рекламите в платформата са на път да надхвърлят 1 милиард долара годишен приход, като същевременно Meta работи интензивно по това да подобри своя анализ за потребителското взаимодействие със съдържанието в Reels, така че да предостави по-прецизни и по-практични инструменти на рекламодателите.

На този етап все още не знаем как ще реагира по-голямата част от потребителската аудитория на тези предстоящи фундаментални промени в платформите на Meta, не е ясно и какви ще бъдат и ефектите от тези промени в дългосрочен план. Но когато статистиките и метриките показват, че повече потребители консумират повече съдържание и за по-дълго време, когато до тях достигат повече неща, подбрани от алгоритмите, то това означава, че компанията на Зукърбърг ще продължи да работи в тази насока, за да се пребори за потребителското внимание отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новинаKindle for PC 1.38.65290
Следваща новинаSLAX 15.0.0
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини