Скоро инсталирането на Linux дистро в Windows 10 WSL ще бъде по-лесно

1
616

Най-новата версия на Windows 10 Insider Preview Build 20246 допълнително подобрява Linux подсистемата в Windows, наричана популярно WSL.

Потребителите на тази последна версия Insider Preview, достъпна в Dev Channel, вече могат да получат напълно функционална Linux среда при нова инсталация на Windows 10 само с една команда.

Функцията по същество е въведена на два етапа. С Insider Preview Build 20150, пуснат по-рано тази година през юни 2020 г., разработчиците първо въведоха командата [wsl.exe –install.

Тогава командата можеше да автоматизира всички стъпки, необходими за активиране на незадължителния компонент на подсистемата на Windows за Linux, заедно с незадължителния компонент на платформата за виртуални машини.

Вместо да преминат през доста комплексния процес на активиране на WSL ръчно, потребителите могат просто да използват командата [wsl.exe – install] от приложението PowerShell, за да инсталират WSL на нова инсталация.

В последния Preview Build 20246, издаден миналата седмица, командата вече ще инсталира и някои от поддържаните дистрибуции на Linux.

Например [wsl.exe –install –distribution Ubuntu] ще активира подсистемата WSL и ще изтегли и инсталира дистрибуцията Ubuntu 20.04 LTS.

Microsoft обяви WSL преди около 4 години на тяхната конференция за разработчици Build 2016. С WSL потребителите могат да стартират любимите си инструменти за команден ред на Linux директно в Windows.

В публикация в блог, обобщаваща най-новото издание на конференцията Build 2020, Крейг Лоуан, програмен мениджър на платформата за разработчици на Windows, сподели, че „използването на WSL е нараснало неимоверно от само няколко хиляди души, изтеглили първата компилация на визуализация, до над 3,5 милиона месечни активни устройства днес! “

Microsoft наскоро представи WSL 2, което е значително подобрената версия на подсистемата. WSL 2 не само е значително по-бърз, но също така позволява пълна системна съвместимост, като поставя истинско ядро ​​на Linux в основата на нещата.

Все още има много работа

Microsoft твърди, че една от близките цели на WSL е да има възможност да стартира графични приложения за Linux на работния плот на Windows заедно с обичайните приложения за Windows.

За тази цел разработчиците на Microsoft WSL вече демонстрираха някои ранни работи по това в конференцията Build 2020.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари