16.5 C
София

Скоро Тръмп ще трябва да спазва всички правила на Twitter, които важат за останалите потребители

Най-четени

Изглежда, че не след дълго президентът на САЩ Доналд Тръмп ще трябва да следва същите правила и разпоредби в Twitter като всички останали потребители – или да рискува публикациите му да бъдат премахнати от социалната мрежа.

Както стана ясно, неговият опонент от Демократичната партия Джо Байдън води значително с получените електорални гласове от отделните щати, и изглежда че Тръмп, известен като провокативна фигура в социалните мрежи, ще напусне Овалния кабинет на Белия дом през януари. И от този момент нататък неговите публикации в социалните мрежи няма да се възползват от изключения в правилата и стандартните на социалните мрежи, тъй като няма да са изключение поради публикация от фигура със „сериозен обществен интерес“, каквито изключения Twitter прави за правителствените лидери.

Политиката за изключения от прилагането на правилата касае „всички настоящи световни лидери и кандидати за такава длъжност, но не и за граждани, които вече не заемат такава длъжност“, заяви говорител на Twitter в изявление за медиите от събота.

Социалната мрежа оставя някои публикации от длъжностни лица, дори ако съдържанието нарушава правилата; като например съдържа дезинформация, фалшиви новини и език на омразата. През май, например, когато Twitter маркира публикация на Тръмп, в който той подбужда към насилие към протестиращите срещу расизма и направи коментар, гласящ: „Когато започне грабежът, започва и стрелбата“. През юни Twitter маркира пореден туит на Тръмп, свързан с BLM протестите, в които той отправя послание към протестиращите, че ще се „сблъскат със сериозна сила!“

Съвсем наскоро редица публикации на Тръмп, съдържащи непотвърдени твърдения за президентските избори, бяха скрити за посетителите, които нямат профил в Twitter. А не трябва да забравяме и постовете на Тръмп за коронавируса.

Във всички споменати случаи социалната мрежа се принуждаваше да скрие публикациите с предупредителен маркер, който включва връзки към повече информация или предоставя контекст. Потребителите трябва да кликнат върху бутона Преглед в етикета за предупреждение, за да прочетат оригиналната публикация на Президента. Twitter позволява публикациите да останат достъпни, ако определи, че представляват обществен интерес, което според обясненията на Twitter, най-често се случва, когато една публикация „пряко допринася за разбирането или обсъждането на въпрос от обществен интерес“.

„Подходът на Twitter към световните лидери, кандидати и държавни служители се основава на принципа, че хората трябва да могат да избират, за да видят какво казват техните лидери с ясен контекст“, заяви говорителят на Twitter в съботното изявление. „Това означава, че можем да прилагаме предупреждения и етикети и да ограничим ангажираността до определени туитове.“

Но след като Тръмп вече не е президент, всякакви нарушаващи правилата туитове, публикувани в профила му в @realDonaldTrump, може да бъдат изтривани.

Twitter отбелязва, че не дава на държавните ръководители пълна свобода. Някои видове съдържание могат да бъдат сваляни независимо, включително публикации, които популяризират тероризма, и туитове, които съдържат лична информация на други хора, като адрес или телефонен номер на дома, без тяхно съгласие.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини