Скоро ще има робот, който ще изпитва чувства и ще се размножава

3
19

Ким Йонг-Хуан, директор на Център за изследвания, свързани със създаването на интелигентни роботи в Южна Корея, е разработил серия изкуствени хромозоми, позволяващи производството на разумни роботи, които могат самостоятелно да мислят, да чувстват и да се размножават. Роботът ще има 14 хромозоми, което ще му позволи да има “идентичност”.

Професор Ким Йонг-Хуан е взел като модел за новия софтуер структурата на човешкото ДНК. Кодът на човешките гени е помогнал да се програмира код, който ще позволи на робота да изпитва чувства като радост и тъга или да усеща страх, глад или жажда.

Научният екип планира да инсталира за пръв път софтуера в робот в идните няколко месеца.

Виртуалните хромозоми могат да се комбинират по 77 различни начина. Така роботите ще изпитват различните чувства, също така ще могат да разпознават 47 различни заповеди и да реагират съгласно тях.

Професорът, който е с голям авторитет в областта на технологиите и роботиката, смята, че е дошъл моментът, в който ще се създаде нова, изкуствена раса, но все пак споменава, че религиозните общности може да са против.

“Роботите, снабдени с тази нова технология ще имат собствена идентичност и чувства, както героят във филма “Аз, роботът”, обяснява ученият. Това може да бъде много опасно за човечеството, но ако дадем на роботите “добри” хромозоми, няма от какво да се притесняваме”, допълва ученият.

Източник: Investor.BG

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари