6.7 C
София

Скоро ще можем да включваме и изключваме кредитните и дебитните си карти

Най-четени

Кражбата на данни от кредитните и дебитните ни карти става все по-често явление, тъй като все повече и повече потребители започват да пазаруват през различни уеб магазини или просто да плащат сметките си онлайн. Именно затова индустрията разработва различни технологии за защита на картите ни. Една от тях предвижда в близкото бъдеще да можем да включваме и изключваме картите си, така че те да са по-малко уязвими на кражба.

Съвременните карти вече разполагат с неща като радио-честотна идентификация (RFID) или комуникация в близко поле (NFC), които осъществяват връзка между картата и нейния четец без какъвто и да е физически контакт. Тази леснота на плащане, обаче, прави картите ни особено уязвими. Специалистите смятат, че на теория, човек, разполагащ с портативен скенер може да получи достъп до данните на картата ни, ако се приближи достатъчно близо до нас, така че картата ни да навлезе в електромагнитното поле на скенера.

За да предпазят потребителите от подобна кражба, инженери от института Питсбърг Суонсън са разработили нова технология, която ще ни позволи да включваме и изключваме картите си. Когато искаме да платим някоя сметка с картата си, просто ще я натиснем на точно определено място, за да я включим. Аналогично, когато сме приключили с плащането, ще натискаме друго място по нея, за да я изключим.

По този начин ще сме сигурни, че когато картата е в портфейла или джоба ни, тя не е уязвима на атаки като гореописаната. Що се отнася до самата технология, изследователите вярват, че ще им трябват само една антена и няколко електрически вериги, така че производителите на кредитни карти със сигурност ще могат да си позволят да я използват.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини