Скоро ще произвеждаме месо с 3D принтер

4
61

След анализ на хранителните съставки в месото специалистът Андрас Форгакс достигнал до извода, че човечеството е само на крачка от това да започне да създава месо, използвайки 3D принтер вместо за тази цел да отглежда животни. Както знаем, традиционното производство на месо е един от най-големите източници на парникови газове, а тенденцията е към още по-голямо повишаване.

Разбира се, био инженерите отдавна са измислили алтернатива на месото, но повечето хора я отхвърлят като безвкусна. Според Форгакс обаче с използването на метод подобен на 3D печатането можем да създадем изкуствено месо, което да имитира почти да неузнаваемост истинското. Вместо пластмасите, които традиционно се използват в един 3D принтер, специалистът предлага да използваме за материал така наречените „агрегатори на клетки“. Въпросните клетки се подреждат слой върху слой, създавайки съвършена имитация на животински мускул.

На този етап най-големият проблем би бил цената на това месо. Форгакс признава, че все още около триста грама изкуствено месо, създадено в лаборатория, им струва няколко хиляди долара. Той обаче е уверен, че един ден истинското месо, чиято цена ще продължава да расте, ще стане по-скъпо от изкуственото и тогава повечето хора ще се обърнат именно към него.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари