Скрито огнище на коронавируса в Мюнхен е причината за една четвърт от заразените в Европа

5
5806

Използването на генетичен анализ на мутациите на коронавируса даде възможност за разкриване на първите скрити огнища на инфекцията. Едно от тях се оказа в Мюнхен. Оказа се, че именно това огнище е причината за една четвърт от заразените хора в Европа.

С разпространението на новия коронавирус във все повече държави, неговите копия мутират. Сравнявайки тези мутации учените съставят нещо като родословно дърво на вируса, което дава възможност за проследяване на неговата еволюция и пътища на разпространение. Чрез анализа на мутациите на вирусния геном става възможно да се разбере по какъв начин заразата е проникнала в една или друга страна и защо мерките против неговото разпространяване не са подействали. Освен това, търсенето на генетичните групи дава възможност за разкриването на скритите огнища на инфекцията. Едно от тях бе открито в Мюнхен.

Първият случа на заразяване с новия коронавирус в Мюнхен бе регистриран на 24 януари тази година. Нулевият пациент се оказа 33-годишен баварски бизнесмен, който се почуствал зле няколко дни след среща с китайски делови партньор.

Малко по-късно болестта бе потвърдена и при няколко негови колеги. Това накарало ръководството на компанията да приеме профилактични мерки. Тогава се счело, че заразата е била спряна, но новите генетични данни опровергаха тази гледна точка. Според тази информация, незабележимото разпространение на COVID-19 е продължило.

Учените предполагат, че една четвърт от всички нови случи на заразяване с новия коронавирус в Европа се дължи на мюнхенското огнище на инфекцията. От същия щам са заразени хора и в Мексико, Финландия и Шотландия, както и в Италия, която най-силно пострада от епидемията сред всички европейски страни.

В американския щат Вашингтон генетичният анализ даде възможност за разкриването на няколко нерегистрирани случи на заболявания от COVID-19. Геномът на вируса, получен от първия заразен, който се е заразил преди шест седмици, се оказа аналогичен на генома на вируса при друг пациент, заразил се през месец февруари. По този начин учените разбраха, че болестта незабележимо се е разпространявала в щата в продължение на около 40 дни.

А при двата случая на заразени хора в Бразилия се оказа, че геномът на техния коронавирус е различен. Това означава, че те са донесли болестта в страната независимо един от друг.

Медиците напомнят, че докато не бъде създадена ефикасна ваксина срещу новия коронавирус, профилактичните мерки и изолирането на заразените хора засега е единственият способ за сдържането на епидемията. В тези условия еволюционното дърво на COVID-19 е особено полезно, понеже дава възможност да се забележат най-уязвимите региони и да се отделят работещите стратегии от неработещите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари