Слабо известна функция в ОС Windows нарушава конфиденциалността на данните

13
1520
Файлът WaitList.dat събира текстовете на всички документи, индексирани от Microsoft Windows Search.

Специалистът по информационна безопасност Барнаби Скъгс (Barnaby Skeggs) обърна внимание на малко известна функция в ОС Windows, която сериозно нарушава неприкосновеността на данните. Проблемът засяга притежателите на Windows устройства със сензорни екрани, които са включили разпознаването на ръкописния текст. Тази функционалност за първи път се появи във Windows 8.

Файлът WaitList.dat се използва от операционната система за предлагане на верни варианти на сгрешените думи, използвани най-често. Проблемът е в това, че при активирана функция за разпознаване на ръкописния текст, във файла WaitList.dat се събират текстовете от всички документи в персоналния компютър. Включително файловете на Office, електронните писма и т.н, индексирани от Microsoft Windows Search.

Текстовете от тези файлове остават във WaitList.dat, дори и когато са изтрити. Има възможност уязвимостта да се използва за присвояване на пароли и друга конфиденциална информация.

Според експерта, файлът се намира в папката C:Users%User%AppDataLocalMicrosoftInputPersonalizationTextHarvesterWaitList.dat.

Препоръчва се на потребителите, които записват своите пароли в текстови документи или имейли, да изтрият файла WaitList.dat.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
10 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
роботИмеРадоSmehРадо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ха-ха
ха-ха

Тя цялата ОС Windows 10 нарушава конфиденциалността на данните 🙂

Smeh
Smeh

хахахааа…. Много се извинявам, имам повърхностни знания относно софтуер, хардуер, тяхното създаване, управление и пр. ама коя функция на ОС (съвкупност от хиляди софтуерни продукти) е „силно известна“ или изобщо „слабо известна“? Доколото знам, почти 100% от софтуера в Windows OS e затворен код. Съответно никой не знае какви са му функциите. Какво означава „слабо известна функция“ ? Ако някой „узнае“ функциите на даден софтуер, може да свърши в затвора или да плати колосална сума. Функциите са каквито са описани от Майкрософт. Не е работа на потребителите или когото и да е да проверява как работи софтуерът. И най-малкото е… Виж още »

Smeh
Smeh

хаха.. Като се замисля, кой Windows потребител знае какво му рънва на компа? Кой Windows потребител може да решава какво да му се рънва на машината? О, и кой Windows потребител може да решава каква машина да си купи?

Радо
Радо

Ами може и да сме малко, но има и такива. Ти какъв потребител си, ако не е тайна?

Smeh
Smeh

Малко сте какво? Иначе, ако питаш за мен, аз съм Мулти с предпазливост. Имам Windows 10/7 (лицензирани) машини, MacOS само (не хакинтош) и 4 linux машини. Естествено, Windows 10 за извращения (не бачка дълго без нет), Mac-a без нет, останалото с нет. В мрежа естествено. Аз нали съм прост и още не им вярвам и заради това наблягам на хардуерен рутер с IPtables. Не ми пука какво Windows/Mac/Linux правят – с балтията решавам какво да влиза и излиза, на ъде да ходи. Даже и спууфам. Още съм си олдскуул ;)) Верка никому.

Smeh
Smeh

Добавка – за Линукса се интересувам. Едва ли ще разбереш, ама облачни браузери, NTP etc. под Manjaro съм ги разучил и знам абсолютно всеки един пакет къде отива и с каква цел. За по-запознатите знам и за „OK“ респондера на нетуърк мениджъра (а познайте кой е необлачният супер мега бърз браузер) чийто връзки са нонстоп под запис и наблюдение.
Т’ва е въпрос само за Linux/BSD потребители. За останалите е „космическа наука“ (дори и за MacOS, щото знам дървените философии как Mac бил BSD)

Радо
Радо

Имам в предвид, че следя какво и как работи под windows, който ползвам главно. Също така си решавам какви програми/процеси искам да ми се стартират и да работят. А машините мога и сам да си ги сглобявам. Но не съм параноик.

робот
робот

Smeh само да те питам… ти какво толкова криеш???

Smeh
Smeh

Който не си съгласен, ай кажи ми какво прави photos.exe примерно. На коя версия на Windows, кога се пуска, кога се спира, спира ли се изобщо. Ай, сподели photos.exe какво прави… Връзва ли се с интернет, кога, при какви условия, ако да – какво получава/изпраща. Бе, изобщо как работи? Ако искаш, мога да дам още примери да ме просветлиш и не само мен.

Smeh
Smeh

Мноу тъжно.. Некфи Windows люзерс ми цъкат минусчета без аргументи.. Все си мислех, че ще изколасам, щото съм мулти и боравя с всички ОС, (не могат да ми „пробутват“ що Windows 10/MacOS „били по-добри“ от Линукс щото съм нямал пари да ги пробвам) ама явно съм се объркал – Windows/Mac стадото е Велико. Добре че е Adobe да ви отговаря на въпроса „За какво съществувате“?

nema takova zhivotno
nema takova zhivotno

С Windows 10 съм, функцията да се показват скрити файлове и папки е пусната – но такова животно WaitList няма.
Въобще папката Text Harvester липсва, а не съм трил нищо и ъпдейтвам редовно…

Радо
Радо

Ако си беше направил и труда да прочетеш за какво става въпрос:
„Проблемът засяга притежателите на Windows устройства със сензорни екрани, които са включили разпознаването на ръкописния текст.“ – имаш ли сензорен екран и активирал ли си разпознаване на ръкописния текст?

Име
Име

Smeh, кой го интетесува какво си ‘изучил’, изписал си света тука. От опит знам, че тея дето дрънкат, нищо не разбират. Какви затвори, какви пет лева, ако си разучил софтуера те гонят…. Верно си голям смех.