fbpx
0.2 C
София

Следващите MacBook Air може да не тръгнат на пазара в близката една година

Най-четени

Новите модели MacBook Air може да не пристигнат на пазара почти една година, а чипът M2 на компанията може да донесе нови изненади, а именно – по-малко физически ядра от тези на своя предшественик, но разбира се, в същото време ще донесе увеличаване на производителността.

Представянето на следващия модел от серията MacBook Air, за който се твърди, че ще бъде първият лаптоп на компанията с чип M2, може да бъде отложено до 2022 г. Новият слух идва с любезното съдействие на DigitTimes, който трябва обаче да отбележим, не винаги е най-надеждният източник.

Ключовите моменти, повдигнати в доклада, са, че ARM-базираният чип от второ поколение на Apple, M2, ще дебютира със следващия MacBook Air, както вече сме чували от слуховете и предварителна информация до момента, като се очаква това да бъде първият лаптоп на компанията с 14-инчов размер на дисплея, но представянето му вероятно ще бъде отложено до 2022 г. или след това, което означава, че новият лаптоп или SoC може да не се появят на пазара почти още една година, която информация обаче е базирана основно на спекулации.

M1X, подобрената версия на оригиналния чип M1, който направи силен дебют на. Пазара, според информацията ще пристигне с преработените модели MacBook Pro по-късно през 2021 г., отново както гласят по-ранни слухове.

Очаква се M1X да работи с 10 ядра – 8 с висока производителност и 2 с висока енергийна ефективност, в сравнение с настоящата конфигурация на процесора M1, която предлага 4 ядра за висока производителност и интензивни задачи, заедно с още 4 ядра за енергийна ефективност и по-леки задачи.

Интересното е, че DigiTimes твърди, че M2 всъщност ще намали броя на ядрата на 10-ядрените M1X, така че може би нещата в крайна сметка ще се върнат до настоящите 8 ядра, които M1 процесорът на компанията предлага. Тъй като обаче M2 ще бъде изграден върху изцяло нова архитектура, за която се предлага, че ще бъде подобна на тази на чипа A15, който ще захранва предстоящите нови флагмани на Apple от серията iPhone 13, както и ще се възползва от възможностите на новия 4-нанометров технологичен процес, това означава, че производителността на M2 в крайна сметка може да бъде много по-висока от тази, която чиповете от 2020 и 2021 г. ще могат да предложат.

Това би означавало по-висока цялостна производителност въпреки по-малкия брой ядра, тъй като, както знаем, броят на ядрата на процесора далеч не е всичко – а ползите от множество ядра зависят изцяло от задачите и работата на потребителя. Спекулациите са, че Apple работи по посока на надграждане на тактовата честота на процесора, а не върху скалиране на броя на ядрата, с което цели да постигне по-висока цялостна производителност на своите процесори.

Въпреки това, всички споменати спекулации в материала на DigiTimes трябва да бъдат приети с известна доза скептицизъм, тъй като се откриват някои неточности – като например, че новият MacBook Air с чип M1X може да тръгне на пазара през есента на тази година, което противоречи на първоначалното твърдение, че можем да очакваме следваща версия на модела най-рано през 2022 г. Предстои да разберем допълнителна информация по въпроса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини