Следващият Стив Джобс

0
22

Със смъртта на Стив Джобс в началото на месеца технологичната индустрия загуби една от своите икони. И според CNN на дневен ред веднага се е появил въпросът: откъде тази индустрия ще черпи вдъхновение сега, когато Джобс го няма?

Новият изпълнителен директор на Apple Тим Кук най-вероятно ще продължи успешния бизнес на предшественика си, но трудно можем да си представим, че именно той ще вдъхновява технологичното общество така, както го правеше Стив Джобс, съобщава dnes.bg

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг има звездния ореол, но той и компанията му все още са твърде млади и следователно непроверени от времето, за да поемат палката от легендарния иноватор. Що се отнася до Google, основателят Лари Пейдж, както и доскорошният изпълнителен директор Ерик Шмид нямат необходимата харизма.

Но има един технологичен лидер, който изглежда притежава необходимите качества, за да успее да заеме мястото на Джобс, посочва CNN. И това е Джеф Безос – основател, президент и изпълнителен директор на Amazon.

Безос ръководи бизнеса си по същия начин, както Стив Джобс ръководеше своя – безкомпромисно залагайки на дългосрочната инвестиция пред краткосрочните печалби и готов да рискува с големи вложения области, които на пръв поглед не са пряко свързани с дейността на компанията.

Джобс преведе Apple от персоналния компютър към музиката с iPod и след това към мобилните телефони с iPhone. Пътят се оказа повече от успешен и превърна Apple в най-голямата и най-богатата технологична компания в света.

Джеф Безос се стреми да прави същото в Amazon.

Преди пет години в Amazon забелязаха, че имат много свободен капацитет в центровете си с бази данни, който се ползва само през празничния сезон. И така решиха да дават свободния ресурс под наем.

Сега стотици водещи интернет компании, сред които Foursquare и Yelp, движат бизнеса си чрез уеб услугите на Amazon.

Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon се превърна в най-важният доставчик на онлайн пространство за данни.

През 2007 година Amazon представи устройството си за четене на електронни книги Kindle, което бързо се превръща в хит на пазара. Сега предстои нова гигантска стъпка – следващия месец в продажба ще бъде пуснат Kindle Fire. Модификацията ще предостави цветен дисплей, онлайн магазини за приложения, музика и видео, ще разполага със специално модифициран браузър за по-бързо сърфиране в интернет.

И може би най-важното – ще струва под 200 долара, което е в пъти по-малко от лидера при таблетите iPad. Не случайно от Amazon трябваше да направят милиони бройки в повече от предварително планираните, за да изпълнят всички заявки.

Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon може да стане един от водещите играчи на световния пазар за таблети.

Приликите между Безос и Джобс се виждат не само в бизнес начинанията. Те имат и сходни характери.

Шефът на Amazon е определян като микромениджър, за когото контролът е над всичко. „Пред него лудите на тема контрол изглеждат като надрусани хипита”, казва бившият служител на Amazon и настоящ на Google Стив Йеге. Безос иска да знае всички подробности за абсолютно всеки договор, който се подписва от компанията. Освен това всяко официално съобщение за пресата, в което е цитиран, трябва да мине през негова проверка. Близко до параноята състояние, присъщо и на Джобс.

Но това е нищо в сравнение с отношението на Безос към нелоялността към фирмата или каквото и да е недоволство от страна на служителите. Джеф Безос не пропускал да напомня на подчинените си, че са истински щастливци да работят в Amazon и по принцип трябвало да си плащат за тази чест. Освен това лепял бележки с припомняне, че той е шефът върху бюрата на тези, които му противоречат. Авторитарно управление и изискване за преданост, които в никакъв случай не бяха непознати и в Apple.

„Джеф Безос е невероятно умен”, признават хора от кухнята на Amazon. Казват, че хора като него по-скоро приличат на свръх интелигентни извънземни с периферен интерес към човешките дейности. Още една явна прилика с Джобс.

Гадже от гимназията разказва за Безос, че още от ранно детство е искал да печели много пари – но не за да бъде богат, а за да използва тези пари за промяна на бъдещето на света. Сякаш тогава е говорил самият Стив Джобс, а не с 6 години по-младият Безос.

Двамата са абсолютно педантични, когато става въпрос за сигурност и пазене на корпоративни тайни. Неслучайно изтичания на информация от Amazon и Apple са изключителна рядкост за разлика от Hewlett-Packard, Google или Facebook например.

И Безос, както дадения за осиновяване Джобс, има тежко детство. Майка му го ражда в тийнейджърските си години, а биологичният баща напуска семейството само година по-късно. Неслучайно Джеф взима фамилията на втория си татко.

Разбира се има и разлика между двамата технологични иноватори. Стив Джобс напуска колежа преждевременно и му трябват няколко години, докато се насочи към амплоато си. Докато Безос завършва Принстън и веднага след това започва работа на Уол Стрийт.

Джобс има хипарски дух и практикува будизъм, докато шефът на Amazon е класически компютърен специалист, обзет от мания по космическото пътуване.

Естествено, най-същественото различие е фактът, че продуктите на Amazon не могат да се сравняват с емблематичните iPod, iPhone и iPad. Поне засега… Но може би след няколко години Безос ще може да се похвали и с подобна прилика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари