10.8 C
София

Следенето на Асандж до момента е струвало 12 млн. долара

Най-четени


Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж е следен денонощно в продължение на две години. Правителството на Обединеното кралство се надява да арестува Асандж в момента, в който той напусне територията на посолството на Еквадор в Лондон, където пребивава от 2012 година.

Следенето на „особено опасния престъпник“, който е обвинен в извършването на престъпления от сексуален характер в Швеция, досега е струвало почти 12 милиона долара, като тази сума очевидно ще продължава да расте, предава Russia Today.

Според местните медии, един ден наблюдение на главния редактор на WikiLeaks струва на данъкоплатците 15 хиляди щатски долара.

Тази разточителност на властите предизвиква ожесточена критика от страна на обществото. Така например, наскоро кметът на Лондон Борис Джонсън нарече денонощното наблюдение на посолството „смешен замисъл“ и „безсмислено пилеене на пари“.

Джулиан Асандж получи политическо убежище в посолството на Еквадор на 16 август 2012 година. По някои данни, тогава британските власти са планирали да превземат с щурм дипломатическата мисия. По-късно обаче министърът на външните работи заяви, че това няма да се случи.

Известният по целия свят с публикуваните от него разкрития Джулиан Асандж се опасява от екстрадиция в Швеция, където той е обвинен в сексуални престъпления. Шведските власти от своя страна могат да го предадат на Съединените щати, където го заплашва смъртно наказание за оповестяване на класифицирани документи. Самият Асандж отрича всички обвинения на шведската страна и смята, че те са част от кампания, провеждана срещу неговия проект от американските власти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини