След атаките в Париж: ЕС затяга контрола над Мрежата

2
26


Официални представители на близо половината страни-членки на Евросъюза се обединиха около мнението, че трябва да бъде наложен по-стриктен контрол над онлайн пространството след терористичните атаки в Париж от миналата седмица, предава ZDNet.

Членове на Съюза, заедно с представители на американското правителство и политици, приеха резолюция, по силата, на която да се създаде организация обединяваща водещи интернет доставчици, които да съобщават и премахват интернет съдържание, което е с екстремистки характер. „Притеснени сме от честотата на използване на Глобалната мрежа за разпространението на омраза и насилие, което е сигнал за нашата решимост да предприемем действия, които да предпазят Интернет от подобни заплахи, обезпечавайки онлайн пространството чрез добросъвестно наблюдение за спазването на фундаментални човешки свободи, един форум за свободно изразяване, съобразен изцяло със закона“, се заявява в изявлението (PDF). В него се заявява също така, че Интернет се явява централна отправна точка за борба срещу радикализацията и е нужно да се затегне контрола над интернет ресурсите в европейското пространство, а освен това да се засили пограничния контрол.

Вече се появиха и специалисти, които настояват, че едно подобно становище е в нарушение на свободите на Шенгенското пространство, които позволяват свободно придвижване на хората от 28-те страни-членки на Европейския съюз – основополагащ принцип на организацията.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Wankata

Ха така. Какво следва – чипове?

stoyanps
stoyanps

Гениално!
Значи, за да се предотвратят нови атаки срещу свободата на словото… се ограничава свободата на словото.
Или зависи дали словото e „правилното“?