След забраната на псувните в социалните мрежи на територията на Русия, псувните и ругатните рязко нараснаха

6
782

От първи февруари до 31 март тази година руската аналитична компания Медиялогия преброи в социалните мрежи на територията на Русия 20,2 милиона публикации и коментари с използването на ругатни и псувни. Това е с около 10% повече в сравнение за същия период от време за миналата година (18,3 милиона).

В рамките на своето изследване Медиалогия е преброявала 66 особено нецензурни думи и словосъчетания на руски език в постовете и коментарите на потребителите на социалните мрежи. Статистиките са съставени от рускоезичния сегмент на социалните мрежи ВКонтакте, Одноклассники, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Telegram и TikTok.

Съставените по този начин статистики показаха, че руснаците най-много псуват под новините относно присъдата на Алексей Навални, ръстът на цените на хранителните продукти и ненормално студеното време.

Очевидно е, че публикациите и коментари с псувни са много повече, понеже не са преброявани постовете в затворените форуми, както и постовете и коментарите, които са премахнати от модераторите или от самите социални мрежи поради използването на нецензурни лексика, каквито са изискванията на новото руско законодателство.

Да си припомним че от първи февруари 2020 година в Русия влезе в сила закон, задължаваш социалните мрежи самостоятелна да откриват и да премахват публикации с незаконно съдържание, към което от началото на февруари се считат и нецензурните думи и техните съчетания. Роскомнадзор счита за социална мрежа всеки сайт с посещаемост над 500 хиляди души в денонощие, потребителите на който могат да пишат публикации, достъпни за четене и коментиране от всички желаещи.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари