„След като разглобихме Model 3 разбрахме, че ще трябва да правим наново Audi и Porsche“

26
6422

Германските компании работят съвместно върху перспективната платформа за електромобили PPE. Те разглобиха конкурентния електромобил Model 3, за да разберат неговото устройство и какви компоненти са използвани. Веднага след това прототипът на PPE се наложи да бъде променен и стана ясно, че той трябва да стане с няколко хиляди долара по-евтин.

Tesla Model 3 причинява главоболие на конкурентните производители на електромобили. Това е първият масов електрически автомобил на компанията и Илън Мъск е уверен, че именно от неговия успех зависи съдбата на самата компания. Считаше се, че Model 3 е твърде скъп електромобил, а опитите за увеличаване обемите на производство доведоха до „производствения ад“ за Tesla. Но уеб порталът Manager Magazin публикува нова информация, която коренно промени тези схващания. Оказа се, че Tesla Model 3 е много по-добра от гледна точка организация на производството и поставянето на детайлите в сравнение с опитите на традиционните автомобилни концерни да създадат достоен конкурент.

„Прекалено скъпо“

Преди известно време няколко екипа специалисти разглобиха Model 3 до последното винтче и със своите публикации изградиха мнение, че това е твърде скъп за производство електромобил..

Така например, експертите на Munro & Associates съставиха списък с 227 забележки по отношение на Model 3. Всяка точка от този списък подсказва, че Илън Мъск губи огромни суми пари заради несъвършения дизайн на електромобила и от проблемите в поточните линии. Изводът на експертите бе следният: “ Tesla Model 3 е прекалено тежка, скъпа и безсмислено сложна за производство„. Лансираше се идеята, че тези проблеми на практика сриват огромния потенциал на електромобила за получаването на големи печалби.

Същият трик използваха и германските специалисти. Те увериха целия свят, че анонсираната от Мъск цена от $35 000 е абсолютно недостижима. Цената при която компанията би продавала този електромобил без загуба е $50 000.

Всичко това създаде на европейските автомобилни производители лъжливо впечатление, че Tesla Model 3 няма как да завоюва пазара, който е замрял в очакването на редица нови анонси на други електромобили.

„Прекалено евтино“

В края на месец януари тази година Tesla получи официално разрешение да продава Model 3 в Европа. Уеб изданието Electrek съобщи, че Porsche и Audi веднага са направили реверсивно инженерство на електромобила. Да напомним, че двете компании съвместно разработват перспективната платформа PPE, на базата на която ще се изграждат техните електромобили.

Но резултатите от разглобяването на Tesla Model 3 до последното болтче дадоха твърде неочакван резултат. Порталът Manager Magazin е получил вътрешна информация от тези компании, която потвърди, че те наистина разглобяват и оглеждат масовия електромобил на Tesla. Според тази информация, Porsche и Audi са научили ценен урок: Model 3 буквално им е отворил очите и те са разбрали, че електромобилите, базирани на PPE ще бъдат твърде скъпи и няма да могат да се конкурират с Model 3.

Според уеб изданието, тези компании може и да не минават през производствения ад, но със сигурност имат големи проблеми. В сравнение с Model 3, електромобилите с платформата PPE ще бъдат минимум с 3000 евро по-скъпи. И ако луксозната серия на Porsche може да си позволи тази цена, за Audi тя не е подходяща.

В крайна сметка германските специалисти върнаха назад този проект и започнаха да търсят нови пътища за оптимизиране производството на своите електромобили.

Audi вече има свой електрически модел. Това е кросоувърът e-Tron, който обаче се оказа неудачен и неподходящ за пазара. Интересно е, че компанията изразходва 2 милиарда евро за неговото разработване. Според медиите, тези инвестиции никога няма да се възвърнат, понеже за електромобила с цена 60 000 евро няма да има достатъчно купувачи. Именно затова за Audi е така важно да създава бъдещите си електромобили с помощта на една евтина платформа.

За Porsche, перспективите на пазара на електромобили са добри. Интересът към модела Taycan е огромен и производството на този модел бе удвоено.

Да си припомним, че наскоро Tesla на два пъти намали цените на своите електромобили. Първата оптимизация на цената бе извършена в началото на месец януари тази година Tesla намали цените на своите електромобили с $2000, за да компенсира частично двукратното намаление на федералната данъчна отстъпка, която в началото на годината намаля от $7500 на $3500. А само преди по-малко от една седмица Мъск намали цените на масовите Model 3. И трите версии на този електромобил поевтиняха с $1 100. Причината за намаляването на цените е приключването на скъпа оптимизационна програма, след което са се освободили значителни парични ресурси.

Към днешен ден началната конфигурация на Tesla Model 3 „Mid Range Battery“ сега струва $42 000 или $34 850 след данъчните отстъпки ($3 750) и потенциалната икономия на гориво ($4 300). Този модел се ускорява до 60 мили за 5,6 секунди, има максимална скорост 125 мили в час (200 км/ч) и пробег 264 мили (425 км) по EPA цикъла.

Tesla Model 3 „Long Range Battery / Dual Motor All-Wheel Drive„ с двойно предаване струва $49 900 или $41 850 след данъчните отстъпки. Ускорението до 60 мили става за 4,5 секунди, максималната скорост е 145 мили в час (235 км/ч) а пробега – 310 мили (500 км).

Най-усъвършенстваната Tesla Model 3 „Performance / Dual Motor All-Wheel Drive“ сега струва $60 900 или $52 850 след отстъпките. Пробегът е същият като при предишния модел, но се ускорява до 100 км/ч само за 3,3 секунди. Максималната скорост е 155 мили в час (250 км/ч).

И още, с добавената функция Summon, електромобилът Tesla Model 3 може самостоятелно да излиза от гаража и да спира близо до своя притежател. При тези маневри не е необходимо човешко присъствие. Тоест, автомобилът може самостоятелно да излезе от гаража или от мястото, където е паркиран, да посрещне собственика пред дома му или на изхода на паркинга. Единственото, което трябва да се направи, е да се натисне един бутон на малкото дистанционно. Зоната на уверено приемане на сигнала за Summon е 12 метра

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
15 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Алекс
Алекс

Пред фактите и боговете мълчат (освен тролчетата и Доналд-ът), евала за иновативната мисъл и за огромната работа по осъществяването и. Наскоро прочетох нещо интересно за нововъведенията в която и да е област. Първопроходците не само се налагат на пазара ами и полагат усилия за добавят „catch up trenches“ (както и да се превежда това) за останалите по пътя им. По същество това са препятствия по пътя на всеки който би изкопирал вместо да измисли дизайна правайки го нерентабилен за производство. Предполагам Ауди и порше вече са се сблъскали с подобни проблеми. 🙂 Все пак се надявам да изкарат конкурентен автомобил,… Виж още »

Alexa
Alexa

Щ(Алекс) : прочетох нещо по същество предполагам надявам се А РЕАЛНОСТА : В европа Tesla Model 3 „Mid Range Battery“ $42 ,000 транспорт от китай $5000 мито 20% ($9,000 ) – в ес всичко над 30€ от китай е с мито ддс 20% ($11,000) ––––––––––– $67,000 – и ограничени КW за зарегдане на станците за ток(ще плащаш като зареждаш ток ) Full Self-Driving Capability option is no longer listed – още $8,000 за пълният софтуер за самоуправлени и бъдещи ъпдейти И тя стана ….. само на пръв поглед най-евтиният модел към $85,000 А Tesla Model 3 „Performance ще отиде над… Виж още »

Alexa
Alexa

Тъй като джапанките се огънаха под ? натиск и арестуваха Карлос Гон за да ударят рено(най-големият произвоител в света на електрички) зарди глобата на ес върху google(не плаща данъци дай да го глобим) То франция и германия за да си защитят местното производство(рено,пежо,ситроен,opel,bmw,merc,vw,audi) ще ударят модел 3 с допълнителни новизмеслени такси/изи€квания към самоуправлението /глоби и в отговор на ? атака върху К.Гон. Интересно е КОГА търговската война ще прерасне в открита в(? вече повдигва жълти жилетки а трябва да вкл, италиански крайни и испански желаещи самоопределение) Сестра Палма Мария от Италия през 1800-те години: „Ще има опит от сектантите да… Виж още »

Alexa
Alexa

франсетат разбраха че джапанките им открадват нисан и митсубиши и опитаха да предложат мирен съюз като слеят рено-нисан-митсубиши в 1 компания и джапанките получат голям дял обаче ? не дава а направи разделяй и владей. Франция обмисля да намали дела на „Рено“ в „Нисан“ – франция решила вместо „независима“ компания ; вече напускат фронта. Nissan се стремят да променят досегашната система за управление на алианса, в която решенията се взимат от Renault. Японците притежават едва 15% от акциите на френски производител, които не им дават право на глас при взимане на решенията. В същото време Renault е собственик на 43%… Виж още »

Alexa
Alexa

In order to get the package, buyers need to have the ‘Enhanced Autopilot’ package, which costs $5,000 when ordering the vehicle and $6,000 ($5,500 for now apparently) if buying later through an over-the-air update.

Enhanced Autopilot’ package(a.i. )
върху
package utilizing Tesla’s 2.0(linux) and 2.5 Autopilot hardware suites(Nvidia/12 ултразвукови сонарни сензора/1-4 камери)

Alexa
Alexa

Моторите ги дава като духове преминаващи през коли.
youtu.be/V4U672QMA_c

ПЕТЪР
ПЕТЪР

Молъ, преди да посетите сайта, да си пиете хаповете.

Шишо
Шишо

Ще има конкуренция. Кеша и евтините кредити са на страната на мастодонтите. А и пазара ще ги убие ако не започнат да правят електрички.

Efix
Efix

Стигна се дотам, че това „пеленаче“ Тесла, да дава „акъл“ на мастодонтите в аутомотив бизнеса как се прави ….

Ozzy
Ozzy

Някакъв портал казал, че инженерите били казали. ЕЖК. ?Купили една Тесла и я разглобили. Май чета в. Уикенд.

Кольо
Кольо

Лъжат като разпрани за това колко е производствената цена на каруците.

Шишо
Шишо

тъй де, ти ги сглабяш в гаража и знаеш по-добре.

теслЪ
теслЪ

ХА-ХА-ХА
Какви са тези жълти изказвания, еди кой си бил получил вътрешна информация. Модел 3 е жигулата на електромобилите. Ще минат десетилетия докато теслЪ направят кола на нивото на немските си конкуренти.

Petar
Petar

За моят прост свят ми трябва кола като тесла, но без автопилоти и други съвременни джаджи. Сам чисто електричество и простота в конструкцията на колата. само тези технологии и софтуер струват колкото половин автомобил, а са неприложими и като законодателство и като инвестиция… поне за мен.

115
115

Каква простота бе пич? Ти разглеждал ли си устройството на една тесла?!?

тъй-тъй
тъй-тъй

Нищо ново и нищо чудно. Големите автомобилни компании съвсем умишлено произвеждат пълни боклуци с програмиран живот на частите. Разбира се, че всяка нормално произведена кола с внимание към детайла ще ги утрепе откъм качество. За съжаление подобни фирми са подлагани на натиск и не издържат много. Последният такъв пример беше Сааб – една от последните марки, за които мениджмънтът нямаше значение, а важни бяха хората. Има и други такива марки, но те намаляват прогресивно, за сметка на алчните корпорации с утилизирано производство /двайсет модела на една платформа, но с двайсет различни цени/. Лично аз имам тотална непоносимост към концерна Фолксваген.… Виж още »

обонго
обонго

Само дето по пътищата още е пълно с отвратителни голф 3 които са вече на по 30г и още се ползват.

Ханс
Ханс

Пътищата в Германия, или в България, където събираме отпадъците на цяла Европа.

тъй-тъй
тъй-тъй

Всъщност, по улиците има повече Алфа-Ромео, отколкото Голф 3. И това, при условие, че въпросният Голф се ремонтира за около два лева и осемдесет стотинки. Евтините ремонти са единствената причина тук-там още да се търкалят тези разпадащи се машинки. Ако ще си говорим за машини на служба, от Голф 2, Тойота Корола, Пасат Б4, Нисан Съни, и повечето Хонди, на пътищата има повече бройки и то на повече години, отколкото Голф 3. Да не говорим, че почти всички Голф 3 по улиците будят в очевидеца едно неясно съжаление към собственика им, най-вече с пакета от странни звуци, които обикновено се… Виж още »

обонго
обонго

Ти пък къде си виждал 30 годишна японска кола?!? В сахара? В България толкова ще е изгнила, че ще е останала само пластмасата.

тъй-тъй
тъй-тъй

Разбирам. Фен на европейските автомобили. Японската кола на трийсет години тъкмо се е разработила. Наистина японците са с тънки ламарини, но при минимални грижи кара доста време. Последните качествени автомобили на ФВ са Голф 2 и Пасат Б4. Ге са и последните с изцяло поцинковани купета. Нататък всичко е пълен боклук. Последните свестни Мерцедеси са до 96, максимум 97 г. Първите „четириочки“ /Е-класа/ не са изцяло поцинковани, за разлика от предишните. Първото поколение на Мерцедес Вито гние зловещо. Форд и Опел си гният традиционно. Алфа и Фиат… там е ясно. Така че, японците гният не повече от европейците общо взето.… Виж още »

малиии
малиии

Нещата със завода в китай са задвижени. Следва евро завода… Часовника за „големите“ тиктака…

ASDF
ASDF

Мъски е Царя на партенките 😉

Petar
Petar

Ето и още една тема за мислене: Въпрос: Какво става с фоновото облъчване от радарните технологии в автопилотите? От колите с ДВГ в ключови кръстовища се наблюдава, замърсяване на въздуха с финни прахови частици, отработени газове, шум и не на последно място повишаване на радиационния фон. Сега.. не съм специалист, но знам, че един прост рутер има йонизиращ ефект, а какво прави един радар от автопилот, ами 100 радара? Учителят по физика разказваше навремето, как от космоса постоянно сме облъчвани от всякакъв вид лъчения и организмите ни са свикнали, но все пак на края на урока каза.. деца ползвайте слушалки… Виж още »

иииии
иииии

Радара е сонарен. използва звукови вълни, не електромагнитни.