След налагането на рестриктивни политики по отношение на криптовалутите и сделките с тях от страна на Китай и Южна Корея, Япония може да е следващият голям играч на сцената на финансовата криптореволюция, който да ограничи разпространението ѝ в страната, предава cryptocoinsnews.com.

Медията припомня, че Япония е сред основните играчи тук, като цели 63% от търговията с биткойни преминава именно през местни борси. Според специалисти обаче, страната може да наложи забрана за провеждането на ICO сделки. Първичното монетно наддаване (initial coin offering, ICO) представлява форма на краудфъндинг стратегиите, при която компаниите набират средства под формата на криптовалута чрез продажбата на криптотокени на своите инвеститори. По този начин, инвеститорите получават по-пряк достъп до новите технологии в сравнение с традиционните акции. Япония се нарежда сред новаторите в света на икономиката на цифровите валути. Местните власти лицензираха вече 11 криптоборси, давайки им същите права, като на официалните доставчици на финансови услуги. Допълнително, забраната, която наложи Китай стимулира стремителен вход на допълнително количество токени на японските борси, стимулирайки възхода на местната криптикономика.

Вероятно обаче заплахата от прекомерното разрастване на тези борси може да стане причина, властите да реагират с налагането на рестрикции. Според създателя на IndieSquare Коджи Хигаши, Япония може и да не е спокойно убежище за ICO инициативи, както мнозина смятат. Според него, консервативните японски индустриалци и страха им от поемане на излишни рискове, ще стане повод за налагането на забраната. Макар и да са настроени дружелюбно към криптовалутите като цяло, местните власти не гледат по същия начин на ICO сделките, допълва Хигаши. Според него, в момента регулаторните органи са в изчаквателна позиция и просто чакат повода за налагнето на подобни мерки. Той отбелязва, че ако подобно действие не се случи, това може да даде решаващо влияние на страната в тази сфера. Forbes, от своя страна, споделя, че след наложените забрани и регулации в Китай и Южна Корея, все повече компании дислоцират операциите си в Швейцария и Япония, които все още се считат за убежища за провеждането на ICO сделки.

Това, което може да наклони везните в полза на забраната са увеличаващите се фалшиви ICO наддавания. „Има вероятност, ICO сделките да се превърнат от сериозни усилия за изграждане на дигитални валути в рисковани пирамидални схеми. Практиката стартъп инвеститори да купуват на намалена стойност монети и да ги предоставят за управление на традиционни инвеститори също е притеснителна тенденция. Подобни сценарии излагат на риск от експлоатиране инвеститори, които не са толкова умели в техническо отношение“, коментира Cryptocoinsnews. Според медията, потенциална забрана може да намали броя на инвеститорите и на криптотърищата, което да намали общата ликвидност на ICO пазара, а с това да увеличи волатилността и да насочи цените надолу.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари