След кошмара с Note 7: Samsung продава дяловете си в Sharp и Seagate

0
27


Бедите за Samsung не спират след провала на Galaxy Note 7 и компанията се опитва всячески да намали предстоящите загуби.

Проблемът със самозапалващите се батерии причинява сериозни финансови загуби на южнокорейците. Дали обаче удара върху имиджа на Samsung няма да е по-голям, не е сигурно. Засега Samsung се концентрира върху минимизиране на финансовите загуби и за тази цел компанията реши да продаде дела си в четири технологични компании – половината от позициите си в ASML и всичките си дялове в Sharp, Seagate и производителя на чипове Rambus, предава австралийската ABC. По данни на агенция Yonhap настоящата стъпка ще върне в касата на Samsung над $1.2 млрд. В същото време според различни анализи, изтеглянето на устройствата ще струва на компанията около $1.3 млрд. (Reuters говори за до $5 млрд.) като тук не са включени допълнителни разходи и неустойки, които ще направят Samsung без да споменаваме за пропуснатите ползи, които ще претърпи компанията и разбира се загубеното доверие. От компанията заявиха вече, че в края на месеца ще възобновят продажбите на устройствата.

Според анализатора от Telsyte Фуад Фадахи, цитиран от ABC, Samsung са инвестирали много в смартфон бизнеса си, карайки много други производители да им дишат прахта. Именно заради това, според него, средствата и усилията по PR стратегиите им оттук-нататък, които компанията ще направи, може да се окажат по-големи от тези, които ще бъдат отделени за изтеглянето и подмяната на устройствата.

Алекс Кидман от Finder.com.au отива и по-далеч в своите прогнози. Според него бъдещето на следващите модели може да е сериозно застрашено от проблемите с Note 7.

„Настоящата реалност е такава, че Samsung все още е марката, която хората свързват със „смартфони, които не са iPhone“, но аз подозирам, че те ще се сблъскат със спад в продажбите, които идват от хората, които искат да са сред първите си закупили следващия нов модел. Това не само би насочило тези хора към Apple, но също и възможност за други производители да променят позициите си на Android пазара – както традиционни компании тук, като LG и Sony, така и китайски компании, като Huawei и Oppo“, смята Кидман.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари