Китайската социална мрежа за споделяне на кратки видео клипове TikTok се извини на американска тийнейджърка, която бе блокирана от услугата, след като направи разбутващ видео клип, в който критикува отношението на китайското правителство към уйгурските мюсюлмани, познати още и като само уйгури.

От компанията се заявява, че понастоящем забраната за достъп на момичето е била отменена, като блокирането се дължи на предишно поведение в разрез с правилата на услугата на 17-годишната Фероза Азиз и няма връзка с китайската политика.

Освен това, от социалната мрежа обясняват, че имат грешки в модерацията на съдържанието и поемат изцяло вината за падането на видео услугата в четвъртък, което продължи повече от 1 час неактивност в пространството.

TikTok, собственост на базираната в Пекин бързо развиваща се компания ByteDance настоява, че не прилага китайските и тоталитарни принципи за управляване на платформата и модернизиране на своя продукт извън територията на Китай.

Г-жа Азис публикува в Twitter, че не приема обясненията на компанията.

„Дали щи повярвам, че моя несвързан сатиричен видеоклип, който беше изтрит от друг акаунт, е причината за премахването на моето друго видео от три части, в което критикувам отношението и третирането на уйгурското малцинство от страна на китайското правителство? Не.“

В интервю за репортер на BBC News г-жа Азис заяви:

„Ще продължа да говоря за това в Twitter, в Instagram, във всяка платформа, в която имам последователи, включително и TikTok. Не се плаша от TikTok дори след спирането. Няма и да се изплаша от TikTok.“

Обяснението на TikTok

Eрик Хан, ръководител на отдела за безопасност на TikTok за САЩ заяви, че г-жа Азис е блокирана от платформата по-рано този месец, след като е публикува видео, съдържащо изображение на Осама Бин Ладен.

„Въпреки че признаваме, че характерът на този видео клип най-вероятно е бил сатиричен, нашите политики на този фронт в момента са много строги“, каза г-н Хан пред BBC News.

Трябва ли да се тревожим за TikTok?

Платформата се развива наистина светкавично и за отрицателно време достигна до огромна аудитория и отбеляза успех, какъвто до сега не сме виждали от никоя друга социална мрежа или онлайн услуга. Съвсем естествено, този бърз успех буди редица въпроси у потребителите. Предвид че услугата се предлага от китайска компания, либералните ценности и свободата се следят изключително изкъсо от всеки потребител като дори най-малкия проблем, дори като този, може да доведе до сериозни трусове.

Уйгурите са мюсюлманско малцинство със специфики в религиозното изповедание в Китай, които са обект на тормоз, следене и жесток контрол от страна на Правителството. По-рано тази година стана ясно, че в iOS за iPhone е съществувал зловреден код, позволяващ следенето на местоположението и потребителската активност, като разследванията стигнаха до извода, че експлойтът вероятно е бил предназначен за следене именно на уйгурите от страна на Китайското правителство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари