Китайската социална мрежа за споделяне на кратки видео клипове TikTok се извини на американска тийнейджърка, която бе блокирана от услугата, след като направи разбутващ видео клип, в който критикува отношението на китайското правителство към уйгурските мюсюлмани, познати още и като само уйгури.

От компанията се заявява, че понастоящем забраната за достъп на момичето е била отменена, като блокирането се дължи на предишно поведение в разрез с правилата на услугата на 17-годишната Фероза Азиз и няма връзка с китайската политика.

Освен това, от социалната мрежа обясняват, че имат грешки в модерацията на съдържанието и поемат изцяло вината за падането на видео услугата в четвъртък, което продължи повече от 1 час неактивност в пространството.

TikTok, собственост на базираната в Пекин бързо развиваща се компания ByteDance настоява, че не прилага китайските и тоталитарни принципи за управляване на платформата и модернизиране на своя продукт извън територията на Китай.

Г-жа Азис публикува в Twitter, че не приема обясненията на компанията.

„Дали щи повярвам, че моя несвързан сатиричен видеоклип, който беше изтрит от друг акаунт, е причината за премахването на моето друго видео от три части, в което критикувам отношението и третирането на уйгурското малцинство от страна на китайското правителство? Не.“

В интервю за репортер на BBC News г-жа Азис заяви:

„Ще продължа да говоря за това в Twitter, в Instagram, във всяка платформа, в която имам последователи, включително и TikTok. Не се плаша от TikTok дори след спирането. Няма и да се изплаша от TikTok.“

Обяснението на TikTok

Eрик Хан, ръководител на отдела за безопасност на TikTok за САЩ заяви, че г-жа Азис е блокирана от платформата по-рано този месец, след като е публикува видео, съдържащо изображение на Осама Бин Ладен.

„Въпреки че признаваме, че характерът на този видео клип най-вероятно е бил сатиричен, нашите политики на този фронт в момента са много строги“, каза г-н Хан пред BBC News.

Трябва ли да се тревожим за TikTok?

Платформата се развива наистина светкавично и за отрицателно време достигна до огромна аудитория и отбеляза успех, какъвто до сега не сме виждали от никоя друга социална мрежа или онлайн услуга. Съвсем естествено, този бърз успех буди редица въпроси у потребителите. Предвид че услугата се предлага от китайска компания, либералните ценности и свободата се следят изключително изкъсо от всеки потребител като дори най-малкия проблем, дори като този, може да доведе до сериозни трусове.

Уйгурите са мюсюлманско малцинство със специфики в религиозното изповедание в Китай, които са обект на тормоз, следене и жесток контрол от страна на Правителството. По-рано тази година стана ясно, че в iOS за iPhone е съществувал зловреден код, позволяващ следенето на местоположението и потребителската активност, като разследванията стигнаха до извода, че експлойтът вероятно е бил предназначен за следене именно на уйгурите от страна на Китайското правителство.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Йогурт
Йогурт

Каква е тая отровна кpyшка в лапмата ?

Кольо
Кольо

Напоследък новините в IT секцията бъкат от полезност и политкоректност.

Big
Big

30 молива, лепилцета , тиксо, календар на стената ,телбод готова е за началник на IT и ИИ ceктори в ЕС.

111
111

17 годишна госпожа??? Арсов, ти сигурен ли си че е госпожа, а не госпожица? Или за теб тези неща са еднакви и не ги рзличаваш?

Ганьовци, Ганьовци ше си останете
Ганьовци, Ганьовци ше си останете

Време е на Китайски технологичен Гулаг да изпита нощта на САЩ

Свобода за Хонг Конг, Тибет, Макао, Утигурия и гарантиране на независимост на Сингапур и Тайван.

Не реви бе, ибрик!
Не реви бе, ибрик!

Краваристан е бита карта. Ако малките жълти братя наложат пълно ембарго, краварите след пет години ще трябва да се учат да яздят коне и да орат с волове, щото нямат на своя територия нито един завод, който да произвежда каквото и да е. Да не говорим, че щатите са толкова задлъжнели на Китай, че ако жълтурите тръгнат да изкупуват наред земята и жилищата от източния бряг, пиндосите ще трябва да се преселят на запад от Скалистите планини…

Lowcow
Lowcow

Китайците купуват европейски заводи само и само да ги фалират, твойте кумири не ти носят добро.

Георги
Георги

Защото американските „братя“нещо донесоха?По добре да бяха ни бомбардирали отново,вече щяхме да сме забравили.

Георги
Георги

На 17 год.и вече госпожа,и все още тинейджър, любопитно……)))