След месец в Европа влиза в сила закон, задължаващ електромобилите да издават звук при движение под 20 км/ч

10
1647

От 1-ви юли тази година в Европа влиза в сила нов закон за електромобилите, задължаващ тези транспортни средства да шумят при движение със скорост под 20 км/ч.

Новият закон разпорежда електромобилите да издават „микс от бял шум и тонални звуци“ с ниво 56 децибела. По този начин ще бъдат предупреждавани пешеходците, велосипедистите и другите участници в движението за своето приближаване. Новите правила важат както за новите електрически автомобили, така и за тези, закупени преди да излезе законът.

Причината е, че в електромобилите няма двигател с вътрешно горене и при ниска скорост те се движат напълно безшумно. Натрупаните към днешен ден статистики показват, че пътнотранспортните произшествия с пешеходци са с 40% повече в сравнение е автомобилите с ДВГ. Особено големи проблеми възникват при пешеходците с влошено зрение, които не могат да видят тяхното принлижаване. При по-високо скорости не се налага издаването на изкуствен шум, понеже започва да се чува звука от гумите, както и от раздвижването на въздуха.

Специфични и много характерни звукови решения за своите електромобили вече представиха Jaguar, BMW, Nissan и Audi.

 

През 2018 година властите на САЩ приеха аналогични правила за електромобилите. Но там законът влиза в сила през 2020 година, като разликата е, че в САЩ автомобилите трябва да издават шум, при скорост до 30 км/ч.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

на ауди звука е най впечатлчващ, а на нисан leaf ми харесва че има и като дава назад

пак някакви идиоти приемат закони
пак някакви идиоти приемат закони

Очаквам скоро да приемат и закон, задължаващ автомобилите с ДВГ да издават звуци на цвилене и чаткане на копита, когато се движат със скорост под 15 км/час. Щото иначе някой Ролс-Ройс Фантом може да смачка поредната кифла, забила нос в телефона си, докато пресича улицата.

Надблюдател
Надблюдател

То добре че не се сетиха да слагат на ел. тротинетките такива звуци че напоследък само това се кара из София никой не кара даже и ел велосипедите.

pecata
pecata

Слушайки звука на Nisan leaf се сетих Blade Runner. Там колите издаваха подобен звук.
На Ауди звука се доближава най-много до този на ДВГ и също така ми напомня на анимациите от 80-те и 90-те със състезателни автомобили.

Таун Чаун
Таун Чаун

Глупости на кръгчета. Европа не издава закони.

Капитализъм
Капитализъм

Липсата на гражданско образование в училищата по времето на безтегловността на 90-те години си оказва думата. Не е зле поне елементарни неща да научиш в живота, за да не ти се смеят дори изостаналите от прогреса обитатели на тази забравена от цивилизацията земя наречена на името на някакъв народ, който някога е живял тук.

ivan
ivan

Е при нас няма смисъл…тук никой не се движи с 20км. Всички потеглят от 20км и нагоре… а градско се кара поне с 80… Иначе, не разбирам как 40% от инцидентите ще бъдат с 20км в час. Та дори и да не те чуят. ти реално можеш да спреш за 1-2м. Иначе, карам хибрид и наистина е забавно когато изчаквам някой пешеходец, който блее навсякъде, но не и към идващите автомобили, докато пресича пред тях. Доближавам се и изчаквам някой инстинкт да му се задейства и да ме усети с периферното си зрение, а ако е много голям дебил и… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

Нали знаеш, че нямаш право да ползваш клаксона по този начин и ако си в цивилизована държава, а не изостанала и обезлюдена комунистическа кочина като България, то ще отнесеш доста сериозни глоби и порицание от обществото? Вие Българите живеете в балона на комунизма в нови условия, но цивилизацията ще си каже думата на цялото ви Ганьовско поведение.

Vanhai
Vanhai

По закон клаксона се ползва за предотвратяване на ПТП, в неговия случай е правилно да го ползва.

Надблюдател
Надблюдател

Най добрият звук е шляпяне на джапанки по плочки – това бих си сложил 🙂 – всеки мъж ще се обърне да види това да не е некаква кака по бански тичаща за рейса за басейна 🙂 – с цел нещо да изскочи от банския де.
А иначе всичко различно от корабна сирена нема да събуди дебилите разкарвайки се по улиците като че ли е в парка по пътечка.