Новото онлайн проучване на Европейския съюз заключи, че по-голямата част от гражданите на блока са против превключването между лятното и зимно време. Така всички знаци сочат, че ЕС вече ще спре да променя стрелката на часовниците.
Повече от 80% от респондентите в най-голямото онлайн проучване в историята на ЕС подкрепят премахването на промяната на часовниците през лятото и зимата, съобщава германският вестник Westfalenpost, цитирайки добре информирани източници в Брюксел.

Около 4,6 милиона души взеха участие в проучването, проведено между 4 юли и 16 август.

Съгласно лятното часово време, часовникът се движи напред с един час през летните месеци, така че дневната светлина да трае по-дълго вечер. Повечето от Северна Америка и Европа следва обичая, докато по-голямата част от другите страни не. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

Така Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат лятното часово време. Окончателното решение ще бъде взето обаче от Европейския парламент. В миналото той се обяви като цяло за премахване на смяната на времето в страните от ЕС.

В началото на февруари тази година 384 депутати в Европейски парламент гласуваха „за“ премахване на лятното часово време, срещу 154 „против“.

Какво печелим и какво губим от тази промяна?

За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война. По-късно и други страни ги последват. Повечето членки на Европейските общности приемат лятното часово време през 70-те години на ХХ век.

Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции. Ключов момент е пестенето на енергия – именно заради това в годините назад е решено да има лятно и зимно време. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй“ произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари