Новото онлайн проучване на Европейския съюз заключи, че по-голямата част от гражданите на блока са против превключването между лятното и зимно време. Така всички знаци сочат, че ЕС вече ще спре да променя стрелката на часовниците.
Повече от 80% от респондентите в най-голямото онлайн проучване в историята на ЕС подкрепят премахването на промяната на часовниците през лятото и зимата, съобщава германският вестник Westfalenpost, цитирайки добре информирани източници в Брюксел.

Около 4,6 милиона души взеха участие в проучването, проведено между 4 юли и 16 август.

Съгласно лятното часово време, часовникът се движи напред с един час през летните месеци, така че дневната светлина да трае по-дълго вечер. Повечето от Северна Америка и Европа следва обичая, докато по-голямата част от другите страни не. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

Така Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат лятното часово време. Окончателното решение ще бъде взето обаче от Европейския парламент. В миналото той се обяви като цяло за премахване на смяната на времето в страните от ЕС.

В началото на февруари тази година 384 депутати в Европейски парламент гласуваха „за“ премахване на лятното часово време, срещу 154 „против“.

Какво печелим и какво губим от тази промяна?

За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война. По-късно и други страни ги последват. Повечето членки на Европейските общности приемат лятното часово време през 70-те години на ХХ век.

Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции. Ключов момент е пестенето на енергия – именно заради това в годините назад е решено да има лятно и зимно време. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй“ произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
9 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

Евала. Пълна глупост е това. Да не говорим, че за хора, които вземат лекарства до живот по час, вземането на хапчетата един час по-рано/по-късно се оказва негативно за организма. Няма как да не призная – добре направи Путкин, че го махна.

gotqn
gotqn

И как съм го обидил? Да не съм пял Путин – Хуйло? Казах, че направи добре, че във федерацията го е махнал. Няма къде да се закачиш да пишеш срещи соросоидите и да си изкараш хонорара ли? Не съм седнал, не съм написал бот да пише обиди срещу САЩ/Русия – разбирай, не съм решил, не съм те пенсионирал.

Четете другари
Четете другари

Аз съм руснак и Путин е катастрофа за Русия, за разлика от вас, аз отраснах там. Никога повече!

Ужас
Ужас

Мда, много ще е трудно само с едно време, без да се съобразяваш с летно слънцестоене . Ужас.

мозък
мозък

Дори да се премахме смяната, много важно е България да остане към сегашното лятно време. В противен случай, ако останем на зимно време, лятно време в 5 сутринта слънцето вече ще напича здраво а вечер в 7:30 ще е тъмно. Замислете се тогава как ще се чувствате и дали няма да скочат проблемите.

Бай Гейтс
Бай Гейтс

Проблема може да реши много лесно, като се променя работното време през лятото, на тези, които са редовна смяна или като се издърпат всичко с час напред. Защото по принцип е голяма глупост, зимата да е светло в 5 сутринта, когато на никой не му трябва, а в 5 вечерта, когато имаш свободно време, да е тъмно!

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„Проблема може да реши много лесно, като се променя работното време“
Усещаш ли как, отново ще се минат? Така става от много мислене.
Ужасно типично за запада напоследък!

ко не
ко не

Колкото си по-близо до екватора толкова повече полза има от лятното време. Ако не го сменяме както каза колегата по-горе сутрин ще ставаме по светло за работа и след работа ще си ходим по тъмно – това най-вече се отняся за есента, която в последните години е един от най-подходящите сезони за всякаква дейност навън. Предпочитам да се възползвам от следобедното слънце! Пък тази Харвардска стъкмистика може да се обясни и с факта, че когато е топло повече хора пътуват. От премахването на смяната най-вече ще имат полза по-северните страни, където и без това дефицита на слънце го покриват с… Виж още »

Хаха
Хаха

Трябва да си го оставят така часовото време, както е през лятото с 1 час напред, за да е по-светло през зимата. Каква е тази тъпотия в 18:00 часа да се стъмнява, а 05:00 да е светло. Хората предпочитат следобеда да им е по-светър

Николай
Николай

Чета и не вярвам на ушите си!?Ако,се спира местенето на стрелките,естествено е да остане астрономическото време(зимното).

Марто
Марто

Може ли да обясниш какво му е „астрономическото“ на астрономическото време?

Пенчо
Пенчо

Браво, крайно време беше да махнат тая простотия да се сменят часовници безмислено.

Драган
Драган

Невероятно, но тук има хора, дето си въобразяват, че слънцето свети по команда. Пичове, имам изненада за вас – ние се съобразяваме със слънчевия часовник, а не той с нас. Дори с 12 часа да превъртате стрелките, денят пак си почва и свършва по същия начин, така че не пипайте часовника, а си адаптирайте навиците.

Калин
Калин

Хехе, трябва да се съглася.
Астрономическото време е зимното време 😀
Местейки часа по лятно време… вярно, по-готино е, но и неверно.

Шумналия
Шумналия

Човек от древността си става по-късно зимата и много по-рано през лятото. Точно това може да се разглежда като съвременна причина за въртенето на часовника. Ако си останем на стандартното/астрономическо зимно време, то лятото ще се съмва още в 5 часа, а вечер в 20 часа ще е вече тъмно. Ако останем на лятното време, то зимно време ще се съмва чак в 8 часа сутринта. Повече от сигурно е, че за да го осмислят и осъзнаят повечето хора, трябва да им се случи на практика, затова смятам, че 1 година след отмяната, поне 80% ще са ЗА да си… Виж още »

Калин
Калин

Причината за въвеждане на лятоното време е идеята, да се пести ток, когато е въведено.
Няма нищо общо с древността.

Пенчо
Пенчо

За 54 стотинки икономия не си струва цялата работа с промяната! Да си остане едно- или само лятно, или само зимно.

Петров
Петров

Попитали стар, мъдър индиански вожд какво мисли за лятното часово време и той отговорил: „Само един политик може да отреже една педя от горната част на одеялото, да я зашие за долната и да ви каже, че го е удължил.“

Aymaliev
Aymaliev

Хаха. Това и IT support-а го може.