След речта на Тръмп на Общото събрание на ООН пазарната капитализация на FAANG се срина с $56 милиарда

3
2182

На 24 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп държа реч на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Почти веднага след неговата реч петте най-големи световни технологични компании, образуващи голямата петорка FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google) изгубиха милиарди долари пазарна капитализация. Bloomberg уточни, че общата пазарна капитализация на групата FAANG се е сринала с внушителните $56 милиарда.

Акциите на тези компании паднаха след като Тръмп изрази своето недоволство от твърде големия ръст в популярността и влиянието на големите интернет компании и социални мрежи. Големите инвеститори видяха в тези думи ясен сигнал, че IT секторът съвсем скоро може да бъде подложен на допълнителни проверки от страна на федералните антимонополни регулаторни органи.

Още през месец юни Wall Street Journal съобщи, че на FTC е възложено да проведе антимонополно разследване на дейността на Facebook и Amazon, а на министерството на правосъдието да се заеме с Google. Така че опасенията на инвеститорите са съвсем основателни.

Тръмп засега напрежението в търговските отношения с Китай и допълни, че социалните медии придобиват огромна власт и че свободното общество не може да позволи на технологичните гиганти да заглушават гласовете на обикновените хора.

Почти веднага след тази реч акциите на Facebook и Amazon паднаха с по 2,5% и достигнаха най-ниското си ниво от месец август до днес. Акциите на Netflix се сринаха с 4,4%, а на Microsoft – с 1,5%. Фондовият индекс Nasdaq Composite рухна с 1,7%.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари