След седмица се очаква първата снимка на хоризонта на събитията на черна дупка

2
1263

Астрономите от Европейската южна обсерватория обявиха мащабна пресконференция за 10 април, на която ще бъдат показани „революционните резултати“, получени в рамките на проекта Event Horizon Telescope.

Според уеб изданието Science Alert, по време на пресконференцията учените ще представят първата снимка на черна дупка, направена с помощта на телескопа EHT. Мощният телескоп от две години е насочен към центъра на Млечния път, с цел да се получат изображения на компактния радиоизточник Стрелец А* – свръхмасивна черна дупка, около която се е сформирала нашата галактика.

Заснемането на самата черна дупка не е възможно, понеже тя поглъща всички електромагнитни излъчвания и нито един телескоп, независимо дали оптичен, гама или рентгенов, не могат да я видят. Но наблюдението на хоризонта на събитията – условната граница между външното пространство и непосредствено черната дупка, се счита за теоретически възможно. Хоризонтът на събитията е границата, след която светлината не може да я напусне, но самият хоризонт явно може да се заснеме.

EHT е система от радиотелескопи и изображението, което ще бъде показано следващата седмица, явно няма да бъде във видимата част на спектъра.

Пресконференцията е обявена за 10 април 15:00 часа централноевропейско време. Събитието се счита за много важно и ще бъде стриймвано в реално време в Белгия, Чили, Китай, Япония, Тайван и САЩ.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
анонименEfix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Там, където всичко изчезва …

анонимен
анонимен

Понеже и хабер си нямаме какво точно се случва в черната дупка – „изчезва“ е много добро обяснение.