След следващия ъпдейт Tesla Model S ще изпревари Porsche Taycan Turbo

15
1150

Предстоящото обновяване на софтуер на Model S ще добави допълнителни 50 конски сили на електромобила на Tesla. Това ще даде възможност на Model S Raven да изпревари Porsche Taycan Turbo S в състезанието на четвърт миля (около 400 метра).

През месец октомври тази година двете компании премериха силите на своите най-мощни модели електромобили Porsche Taycan Turbo S и Tesla Model S P100D. На хартия Tesla е по-бърза, но на трасето Porsche изпревари своя конкурент, въпреки че стартира с част от секундата по-късно.

Тези резултати предизвикаха бурни обсъждания в уеб пространството, особено по отношение на състоянието на пистата. Но Илън Мъск нямаше съмнения относно своя електромобил. Той само заяви, че предстоящият ъпдейт на софтуера ще даде възможност на Model S да спечели това състезание срещу Taycan Turbo S. След обновяването мощността на електромобила ще се повиши с 50 конски сили и според генералния директор на Tesla, това е съвсем достатъчно.

Мъск съобщи за предстоящия ъпдейт в края на месец октомври, веднага след състезанията. Предполага се, че това повишение на мощността ще бъде достигнато чрез оптимизация управлението на двигателя на електромобила. Обновяването ще излезе за всичките модели – X, S и 3.

Очевидно е, че Tesla иска да покаже, че може значително да оптимизира работата на електромобилите си по софтуерен път.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

И какво? Тесла автомобил ли е? Твърде далеч от понятието. Само платени като вас раздуват.

Dave
Dave

Теслата е по близко до ракета от колкото до таратайка да.

mathur
mathur

Само глупак би си купил тоя Краварски боклук !!!! ПОРШЕ е КЛАСИКА!!!!

ЖОРО
ЖОРО

поршето може да е класика но при електромобилите нямат никакъв опит за момента… дори и въпросния модел не се произвежда все още 🙂

немското си е немско
немското си е немско

Порше имат достатъчно опит при автомобилите. А един електромобил не е само акумулатор и ел. двгател. Колкото и да се пъне Мъск, не може да се сравнява с немските инженери. Показателно е, че цялата аеро-космическа програма на Кравефермата беше разработена от отвлечените след Втората световна немски учени. Но те остаряха и измряха, затова вече 10 години американските космонавти летят само с руски ракети… Обещанието за „оптимизации“ означава, че софтуерът на теслИте е написан през пръсти, гонейки срокове, а не качество. Или че в името на рекорда просто ще увеличат консумирания за единица време ток, което ще доведе до нагряване на… Виж още »

drrr
drrr

Само не ми е ясно защо имаш толкова минуси. ААА ясно, тук явно има много чуждопоклонници. Ама защо са още тука – БЕГОМ веднага към кравефермата!!!!

Veso
Veso

А за пробега, нещо? Или той вече не е важен.

Ино
Ино

Какво за пробега, нали прочете, важно е да дотътри до четвърт миля 😉

Ивайло
Ивайло

Ще

Dave
Dave

Само дето цялата работа е нагласена, на клипа ясно се вижда че Теслата е пускат нарочно без лънч контрол и също така е сетната на „максимален пробег“ вместо макс ускорение… Много хора познаха че става дума за класически фейк нюз.

the professor
the professor

поршето е по тежко, значи е с по голяма батерия… въртящият момент също е по голям, тестлата след ъпдейт може и да го бие, но и от порше може да направят ъпдейт, освен ако са го изтискали вече на макс…
дали са тествали с еднакви гуми, щото и от тях зависи…
не знам що са кръстили поршето турбо, след като е електрическо…

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Може би е втори ел.двигател 😉

14V low current
14V low current

Добре де.. колко била на 400метра, ма колко била 0-100.. Същата работа като US Muscle car.. Яко ускорение ма.. направо и за малко. А от там насетне.. ? Например Фиеста Рали крос е към 800к.с и прави 0-100 за около 2.4-2.6сек.. Да не говорим в завои, по макадам и т.н.. Но това е все пак друг клас кола.. Та досега никъде не намерих 80-120, 60-120…като времена както и 0-160-0 тест на тая Тесла Като ще има спортни наклонности и всички се подмокрят при споменаване на Мъск.. барем и другите подробности да видим. Как се прави дрифт с нея, как с… Виж още »

Dave
Dave

Е ти си изтъкнал последното нещо което не могат ел колите – голям преход бързо. Във всичко останало са по-добри. Според мен си струва, а по добре да имаш втора кола за големите преходи въпреки че аз и тях бих правил с Тесла. 20 мин зарежда на бързо зарядно не ми пречи.

Кви 20 минути бе, гълъбче?!?
Кви 20 минути бе, гълъбче?!?

Немците измислиха много точно име за електричките – три часа караш, два часа зареждаш. И то ако караш бавно. Щото ако я опънеш тая теслА на аутобана с 300, след точно 40 минути тя сама ще свали скоростта на 60, като и остане критичния минимум на батерията. И ако не намериш зарядна станция в близките 50 км – ще вИсиш като изпразнен уй да чакаш пътна помощ да те довлачат до най-близката станция. А после като висиш сметката, сам ще вземеш теслата на дядо си и ще натрошиш скапания електрокар на малки парченца.