След терористичния акт миналата седмица в Лондон, правителството на Великобритания отново започна активна кампания срещу цифровото криптиране. Британският министър на външните работи Амбър Рад (Amber Rudd) заяви през изминалия уикенд, че ситуация, при която правителството не е в състояние да чете криптираните съобщения, е „съвършено неприемлива“.

Според нейните думи, правителството трябва да се убеди, че организациите от типа на WhatsApp не предоставят на терористите добре защитен начин за общуване. Тя допълни, че докато по-рано се е налагало да се разпечатват пликове и да се подслушват разговори, сега е необходимо разузнаването да може да прониква в защитения WhatsApp.

Експертите по информационна безопасност веднага реагираха и посочиха опасността от поставянето на задни врати в приложенията за криптиране. Според тях, „тази стъпка ще направи милионите обикновени хора по-малко защитени в интернет“. Специалистите подчертаха, че всички потребители се надяват на криптирането за да могат безопасно да общуват, да пазаруват онлайн и да извършват банкови транзакции.

Бившият ръководител на отдела по кибербезопасност към министерството на отбраната генерал майор Джонатан Шоу също критикува идеята на Рад. Той заяви, че правителството се опитва „да използва момента“ за да получи някакви отстъпки от технологичните компании. Той добави, че всяка задна врата в криптирането ще даде временен резултат, а след това проблемът ще мутира и ще продължи да се развива.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Анонименs00Наско Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Наско
Наско

Хахахаа ааахахахаааа от много време има Backdoor в това иначе толкова защитено приложение . Задната вратичка се изразява в това , че ключовете за криптиране могат да бъдат подменени когато те са на сървъра . Така съобщението може да бъде променено . Има опция да се информира потребителя при положение че се променят ключовете , но това е само за глупаците . Та задна врата има от много време , тя е факт . Да се остане анонимен е доста трудно . Има приложения като Treema , но като се загледам колко разрешения иска и ми се повдига .

s00
s00

То че има вратички, има, ама те искат да си ги узаконят та да не изпадат в неловки ситуации пред обществото в случай на гаф 🙂

Анонимен
Анонимен

На баба ми на хурката… Никоя терористична организация, дори съставена от най-големите идиоти, не би ползвала за целите си смехотворно съмнителната сигурност на WhatsApp или подобни публични ресурси. Всичко това е прах в очите на наплашения плебс. Истинската мотивация се свежда до истеричните напъни да ни вкарат в ада на оруелската „1984“. Треперещите пръсти на „Големият брат“ бленуват за лостовете за тотален контрол на обществото. Фанатизираните екстремиста са само удобния повод за стягане на примката около вратовете ни.