Какво се случва напоследък във Вашингтон не е известно, но навсякъде им се привиждат руснаци, така сякаш се намираме не в 2016-та, а е 1980-та. Когато преди три години Sony Pictures пострадаха в една от най-големите и унищожителни хакерски атаки, първото, което им хрумна в американската столица беше Кремъл. Впоследствие, източник на атаката се установи, че е Северна Корея (макар че останаха неотговорени въпроси). Миналата година някой влезе в компютърната мрежа на Белия дом, на Пентагона и на НАСА. Кой? Кремъл, разбира се. За да стане ясно по-късно, че става дума за хлапак, жаден за предизвикателства. Ако не беше възрастта му, предизвикателствата щяха тепърва да го споходят.

Тази година от Yahoo изтекоха над половин милиард записа на потребители на компанията, която обвини… Не, не назова Кремъл, но заявиха, че са уверени, че става дума за чужда държава (сещайте се сами). А не е потъващия кораб, в който се превърна компанията в последните години, обърканият мениджмънт на Мейър и изтичането на таланти. Не е и това, че Мейър и колегите са саботирали Алекс Стамос – шеф на сигурността по време на пробива, категорично са отказали пълното криптиране на услугите и защитата на потребители, сървъри и мрежата на Yahoo (как ще сканират писмата на потребителите тогава, за да доставят таргетирана реклама, цинично му е отговорил шеф в компанията). Нито пък това, че са предоставили свободен коридор към пощите на потребителите си за АНС (и кой знае кой може да е влизал друг през вратата, която са отворили). А тези дни стана ясно, че при пробив година преди този от 2014 е осъществен друг и милиард записа се появиха в Интернет. Фиаското е пълно.

CBS News цитира неназован източник, според който всичко сочи намесата на чужда държава. Вануату. Шегичка. Русия, разбира се. Как се е стигнало до това заключение, никой не знае. А самия пробив е описван като инцидент, „засягащ целия Интернет“. Може ли да има и друга „истина“ тук?

„Yahoo се провали и продължава да се проваля с доставянето на адекватна защита за личната информация на потребителите и нейната конфиденциалност. Личната и частна информация е била компрометирана неколкократно и продължава да е уязвима“, заявява в едно от делата, заведени срещу компанията Ами Вейл, един от вносителите на иск към Yahoo. И наистина. Кремъл или друг, доста удобно за Yahoo, сякаш никой не обръща внимание на огромният провал на компанията. Всъщност, целият този шум е доста удобен за тях. Кой може да пребори хакерите на една чужда държава?

„Те не вземат насериозно сигурността. Без гаранции от мениджмънта, малко може да бъде сторено“, обяснява Джеремая Гросман, бивш мениджър по сигурността в Yahoo. Според Гросман трудно някой би стартирал в момента работа в екипа за сигурност в компанията в момента, като фактът, че три години някой е държал „ключа за кралството“ и Yahoo не са реагирали е демонстрация на дългосрочно пренебрегване на проблема, заявява той пред cyberscoop.

В края на септември, университетски преподавател и специалист по информационна защита, пожелал анонимност заяви убеждението си пред „Гардиън“, че той въобще не вярва на обвиненията срещу Кремъл за намесата му в атаките срещу Yahoo. Според него, разследващите може да са подведени покрай целия този политически шум около инцидентите.

„Те смятат, че трябва да е страна, подкрепена от чужда държава и се вглеждат в логовете именно с това очакване. Много е вероятно да са видели нещо, свързано с други инциденти, свързващи се с държавни атаки и просто да са свързали точките“, обяснява източникът на медията.

Не всички обаче споделят подобно мнение. Според Кенет Гиърс от Comodo, Yahoo е ключов, стратегически играч в Световната мрежа и атака към мрежата на компанията от страна на държавен агент, съвсем не трябва да учудва някого. Медията припомня и една от най-сериозните кибератаки към американски компании, проведена именно към IT компании от китайско киберзвено към армията. „Операция Аврора“ засегна през 2010г. много високопрофилни играчи, между които Symantec, Apple, Microsoft и Google, като и тя стана повод за последните да се изтеглят от територията на Поднебесната империя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари