fbpx
-5.8 C
София

„След 10 години вероятността от появата на мислещ ИИ ще достигне 20%“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Към днешен ден вероятността най-сложните съвременни ИИ програми да станата разумни и да имат самосъзнание е около 10%, но след 10 години има шанс тази вероятност да нарасне на 20%. Това е възможно да стане само ако разработчиците успеят вдигнат интелекта на машините до нивото на рибите. Това заяви Дейвид Чалмърс, водещ специалист в сферата на теорията на съзнанието по време на конференцията NeurlPS 2022 в Ню Орлеан. Неговата реч носеше името „Може ли един голям езиков модел на изкуствен интелект да мисли?„.

„Напълно е възможно след 10 години да имаме виртуално възприятие, общ език на действията и жизнени функции, които превъзхождат тези на рибите“ – заяви австралийският философ, професор в университета на Ню Йорк.

Той каза още, че един изкуствен интелект на ниво на рибите не е задължително да има самосъзнание, но шансът за това не е малък.

Един от тези изкуствени интелекти, базирани на сложен езиков модел, е GPT-3, създаден от специалистите на OpenAI за генериране на текст, който е неразличим от текстовете, създадени от човешкия ум.

Чалмърс определя самосъзнанието като способност за субективно възприемане и го отделя от интелекта. Той обръща внимание, че много животни имат съзнание, но техният интелект е твърде далече от човешкия. Според него съвременните езикови невронни мрежи от рода на GPT-3 все още нямат и наченки на съзнание, въпреки че имитират разумност в редица теми.

Според професор Чалмърс, липсата на физическо тяло е сериозно препятствие за развитието на самосъзнание. Това означава, че най-подходящата среда за еволюция на тези езикови модели са виртуалните светове, където те могат да се развият до нивото на мислещи същества. Вероятността това да стане е около 20% и ние имаме реален шанс да постигнем самосъзнание в подобни компютърни системи след 10, максимум 20 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини