fbpx
-0.8 C
София

След 100 000 мили Tesla Model 3 показва минимално износване на батериите и изключително ниска цена на ремонтите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Притежателят на един от първите електромобили Tesla Model 3 измина с него солидно разстояние – 100 000 мили или около 161 000 километра. Той публикува информацията, записана в бордовия компютър на електромобила, откъдето се вижда статистиката за цените на техническото обслужване през това време, направените ремонти, изминатите километри и нивото на деградация на акумулаторния блок.

Кази Имам е успял да измине 100 000 мили със своя електромобил Model 3 Long Range от 2018 година за малко повече от две години след неговата покупка. Той е изключително приятно впечатлен от цената на обслужването на транспортното средство. За тези 2 години използване на електромобила и след изминатите 100 000 мили (обикновените водачи изминават това разстояние за около 6 години) разходите по Tesla Model 3 с били $4730, включително електроенергията за зареждането на акумулаторния блок.

‘Буквално съм поразен от съвсем невисоката цена на техническото обслужване и ремонт на електромобила. Общата цена на изразходваната електроенергия е едва $2985. Техническото обслужване и ремонтите ми струваха $1741,11. По този начин всичките ми разходи по Tesla Model 3 след две години и 100 000 мили са $4732,11’ – заяви Кази Имам.

Интересно е, че най-големият разход за поддръжката на електромобила са автомобилните гуми.

Кази Имам предостави подробната информация от бордовия компютър на Model 3 Long Range, включително журналните записи за изминалите две години.

Според тази информация, след 36 000 мили (около 58 000 километра), климатикът на електромобила е започнал да излъчва неприятна миризма. За премахването на този проблем се наложило да се сменят въздушните филтри и да се изчисти изпарителя, което е струвало $136,50. Това е често срещан проблем, с който се сблъскват много шофьори при дълго използване на въздушните филтри. Tesla частично отстрани този проблем чрез обновяване на софтуера, с което бе подобрена автоматичната циркулация на въздуха в купето, но понякога се налага смяната на въздушния филтър.

Най-много са разходите за автомобилни гуми. Кази Имам ги е сменял на всеки 45 000 мили (приблизително след 72,4 хиляди километра), което му е струвало $410,61.

Ето какви са статистиките:

  • 51 хиляди мили (82,1 хиляди километра) – дървените елементи на таблото са започнали да се разслояват. Заменени са безплатно в рамките на гаранционното обслужване
  • 63 хиляди мили (101,4 хиляди километра) – появява се скърцане при вдигане и смъкване на дясната предна врата, Оправено е в рамките на гаранцията
  • 71 хиляди мили (114,3 хиляди километра) – проблеми с предния колан. Tesla го оправя безплатно по своя инициатива
  • 93 000 мили (149,7 хиляди километра) – облегалката на седалката на водача се е износила и се е деформирала. Tesla я оправя безплатно по собствена инициатива.

Освен това, в рамките на гаранцията Tesla е заменила изолаторите на зарядния конектор.

За изминаването на тези 100 000 мили с електромобила Model 3 Long Rang Кази Имам е изхарчил за електрическа енергия малко под $3000 ($2985). За сравнение, ако се използваше сравним ДВГ автомобил, например BMW 3 Series, то разходите за бензин щяха да бъдат над $8000, без да са включени разходите за масла и други подобни. Сравнението е направено по американските цени.

Деградацията на акумулаторния блок след 100 000 мили е едва 5%. Към днешен ден с едно зареждане този електромобил може да измине 305 мили или 491 километра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

33 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини