Главният изпълнителен директор (CEO) на Apple, Тим Кук, вече е милиардер, кратко преди да навърши десетилетие начело на компанията. Според Bloomberg Billionaires index, това е станало факт след скока в цената на акциите миналата седмица. Пазарната капитализация на „Ябълката“ стремглаво се доближава до 2 трилиона долара.

В момента оценката е около 1.9 трилиона долара. Акциите са скочили с 54% тази година, до почти $451. Представят се по-добре от всички останали в технологичния сектор, а и като цяло в сравнение с по-широкия пазар.

Технологичният свят е произвел много милиардери – Джеф Безос заради Amazon, Марк Зъкърбърг заради Фейсбук и така нататък

Статусът на Кук е по-интересен, защото той не е от основателите на Apple. Например, настоящият главен изпълнителен директор на Гугъл, Сундар Пичай, все още не е сред най-богатите играчи в Силициевата долина. Съоснователите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин обаче имат зад гърба си респективно 71.7 и 69.5 милиарда долара.

Кук в момента притежава директно около 0.02% от акциите на Apple, което се равнява на 375 милиона долара. През годините обаче той е получавал нееднократно възнаграждения в акции и други форми на компенсация.

Миналата година той е получил $3 милиона базова заплата. Част е и от борда на директорите на Nike

Кук се присъединява към компанията през 1998 година и служи на много различни позиции, включително главен оперативен директор и изпълнителен вицепрезидент по световните продажби и операции. Става CEO през август, 2011 година, след като Стив Джобс се оттегли.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари