Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията съкращава 7 процента от своите служители на пълно работно време, за да намали разходите и да увеличи печалбите. Той разкри, че макар че Tesla ще реализира втора поредна тримесечна печалба, тя ще бъде по-малка от това, което компанията е спечелила през последното тримесечие. През последните години Tesla значително увеличи работата си, за да се опита да изпълни стотици хиляди поръчки.

„През миналата година нараснахме с 30 процента, което е повече от това, което можем да поддържаме на поточната линия,“ каза Мъск, добавяйки, че компанията ще запази най-критичните за нея служители и подизпълнители.

Tesla ще трябва да направи тези съкращения, като същевременно увеличи производствения темп на Model 3 и ще направи много подобрения в производствения инженеринг през следващите месеци,“ каза той в публично писмо до служителите.

По-големият обем и подобренията в производствения дизайн са от решаващо значение за Tesla, за да постигне икономии от мащаба, необходими за производството на Model 3 със стандартния пробег (300 километра), стандартен интериор на 35 000 долара и все още да бъде на печалба.

SpaceX на Мъск също обяви наскоро, че ще освободи 10 процента от работната си сила, за да финансира други проекти. След постигането на успех с двете компании, Мъск сега изглежда решен да харчи по-малко. Миналото лято Tesla обяви, че ще уволни до девет процента от работната си сила, след като производството на Model 3 започна да се движи в норми. В този момент компанията имаше 46 000 служители, така че допълнителните съкращения изглеждаха неизбежни, като се има предвид, че продажбите на Tesla все още са по-ниски от другите производители.

„Има много компании, които могат да предложат по-добър баланс между професионалния и личния живот, защото те са по-големи и по-зрели или в индустрии, които не са толкова конкурентни“, казва Мъск. „Опитът за изграждане на достъпни чисти енергийни продукти в голям мащаб задължително изисква изключително усилие и безмилостна креативност, но успехът в нашата мисия е от съществено значение, за да се гарантира, че бъдещето е добро, така че трябва да направим всичко възможно, за да постигнем каузата.“

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Ойде разходката ми до Марс, която бях планирал.

evil resident
evil resident

Да не си служител на Мъск, подлежащ на съкращаване ??

Иван
Иван

Уморените коне ги убиват…

Бай Тошо
Бай Тошо

Капитализма в действие, друго си беше с Ладите едно време, заводите кипяха от работа!

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

Понякога накрая хората са нямали пари да купят колата и са си продавали номерата. Най-дълго се е чакало за “Лада”, около 10 години, понякога и повече. А по обясними за тогавашните времена причини, “Лада” втора употреба се е продавала по-скъпо от нова. Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 год. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария, лек автомобил „Москвич-2140“ е струвал 6400 лева, лек автомобил „Трабант“ – 5660 лева, лек автомобил „Волга“ – 11860 лева. Бленуваната от всички “Лада” между 1983-1986 год. струва около 5-6 000 лв, а по същото време в Европа струва 10 000 западно-германски марки. През… Виж още »