Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията съкращава 7 процента от своите служители на пълно работно време, за да намали разходите и да увеличи печалбите. Той разкри, че макар че Tesla ще реализира втора поредна тримесечна печалба, тя ще бъде по-малка от това, което компанията е спечелила през последното тримесечие. През последните години Tesla значително увеличи работата си, за да се опита да изпълни стотици хиляди поръчки.

„През миналата година нараснахме с 30 процента, което е повече от това, което можем да поддържаме на поточната линия,“ каза Мъск, добавяйки, че компанията ще запази най-критичните за нея служители и подизпълнители.

Tesla ще трябва да направи тези съкращения, като същевременно увеличи производствения темп на Model 3 и ще направи много подобрения в производствения инженеринг през следващите месеци,“ каза той в публично писмо до служителите.

По-големият обем и подобренията в производствения дизайн са от решаващо значение за Tesla, за да постигне икономии от мащаба, необходими за производството на Model 3 със стандартния пробег (300 километра), стандартен интериор на 35 000 долара и все още да бъде на печалба.

SpaceX на Мъск също обяви наскоро, че ще освободи 10 процента от работната си сила, за да финансира други проекти. След постигането на успех с двете компании, Мъск сега изглежда решен да харчи по-малко. Миналото лято Tesla обяви, че ще уволни до девет процента от работната си сила, след като производството на Model 3 започна да се движи в норми. В този момент компанията имаше 46 000 служители, така че допълнителните съкращения изглеждаха неизбежни, като се има предвид, че продажбите на Tesla все още са по-ниски от другите производители.

„Има много компании, които могат да предложат по-добър баланс между професионалния и личния живот, защото те са по-големи и по-зрели или в индустрии, които не са толкова конкурентни“, казва Мъск. „Опитът за изграждане на достъпни чисти енергийни продукти в голям мащаб задължително изисква изключително усилие и безмилостна креативност, но успехът в нашата мисия е от съществено значение, за да се гарантира, че бъдещето е добро, така че трябва да направим всичко възможно, за да постигнем каузата.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

Ойде разходката ми до Марс, която бях планирал.

evil resident
evil resident
Отговор на  Кольо
2 години

Да не си служител на Мъск, подлежащ на съкращаване ??

Иван
Иван
2 години

Уморените коне ги убиват…

Бай Тошо
Бай Тошо
2 години

Капитализма в действие, друго си беше с Ладите едно време, заводите кипяха от работа!

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????
Отговор на  Бай Тошо
2 години

Понякога накрая хората са нямали пари да купят колата и са си продавали номерата. Най-дълго се е чакало за “Лада”, около 10 години, понякога и повече. А по обясними за тогавашните времена причини, “Лада” втора употреба се е продавала по-скъпо от нова. Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 год. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария, лек автомобил „Москвич-2140“ е струвал 6400 лева, лек автомобил „Трабант“ – 5660 лева, лек автомобил „Волга“ – 11860 лева. Бленуваната от всички “Лада” между 1983-1986 год. струва около 5-6 000 лв, а по същото време в Европа струва 10 000 западно-германски марки. През… Виж още »