Служителите на Amazon слушат разговорите на потребителите с Alexa

10
741

Служителите и не само те по цели дни слушат и обработват записите от смарт колонките Echo, за да подобрят способностите на Alexa да разбира човека.

Bloomberg съобщи, че служителите на Amazon слушат частните разговори на потребителите с гласовия помощник Alexa. За да подобри работата на Alexa, компанията е наела хиляди хора от целия свят, които слушат аудиозаписите на разговорите на потребителите.

Сред тези „слушатели“ са както щатните служители, работещи в различните филиали на Amazon (включително в Индия, Коста Рика и Румъния), така и извънщатни. Техният работен ден е с продължителност 9 часа и за една смяна наетият трябва да обработи 1000 аудио записа. Информацията идва от двама офис мениджъри от Румъния, подписали с компанията договор за неразгласяване на подобни данни, който очевидно не са спазили.

Направените чрез смарт колонката Echo аудиозаписи се обработват, допълват се със забележки и след това се подават на специализирания софтуер за подобряване способностите на Alexa да разпознава човешката реч и да отговаря на въпроси.

Самите „слушатели“ споделят, че тяхната работа е твърде скучна. Така например, служител от бостънския център само търси в аудиозаписите думите „Тейлър Суифт“ и трябва да добавя забележка, че става дума за певицата. Но понякога има и случайни записи – пеене под душа, плач на дете и други.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ТролAmazon Echobootшоферbluewater Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
шофер
шофер

Проблема не е, че използват този метод на обучение на AI (supervised learning) – това е широко използван начин да се подобри разпознаването на речта от всички останали „асистенти“. Проблема е, че амазон са по-прикрили тоя факт от потребителите си да не се коркат..

Демократична България
Демократична България

Сега ще има масово псуване на слушащите

boot
boot

Защо да е проблем? Нямам тази джаджа, но тя вероятно има, както Андроид и Windows 10, лицензни споразумерния и вътре е упоменато събирането на лична информация. На добра воля е да разгласяват какво правят с нея. Но М$ примерно дори не казват за какво я събират (о, да – за подобряване на услугата), да не говорим да споделят как я обработват…

шофер
шофер

Има го в „дребния шрифт“, но понеже е щатска компания на Амазон съответно и липсва добрата воля да предупредят изрично потребителите си за тоя факт и все пак всичко е ток откъм закона. Тия игрички обаче няма да минат с GDPR-а в Европа, ще плющят яко глоби ако взимат данни и от EU потребители.

boot
boot

Леко да не приключат. Гугъл приключи ли? Глобите кой ги плаща – ние. Майкрософт, Фейсбук, Епъл. Сега е Амазон. Пробвай комп с Windows 10, Мак, Андроид телефон, за да видиш можеш ли да ги пуснеш без да си съгласен да събират лична информация. Няма сила на този свят, която току-така да ги спре. Първо, че от това правят пари и второ, че хората са зависими от тези корпорации. С Фейсбок какво стана? След толкова фрапантни изцепки компанията не е унищожена, какво те кара да мислиш, че GDPR е нещо повече от легален инструмент за рекетиране на корпорации от страна на… Виж още »

пипи
пипи

Спомням си едно време при бай Тошо, при всеки разговор, това си казвахме.
И да се видим, че не е за телефон.

bluewater
bluewater

Така беше но младежите сега казват „ми какво от това, голяма работа аз нямам какво да крия“. Без да си дават сметка колко по опасно е случващото се днес.

bluewater
bluewater

Нашите простотии се помнят само от хората с които сме ги правили. Но би ми било интересно как ли би отговорил един бъдещ родител на въпрос от сорта на “ тате защо си си снимал оная работа“ или „мамо какво му правиш на тоя чичко“

Amazon Echo
Amazon Echo

Яко са се прецакали. Надали някой слуша глупостите на жена ми през последните 4 години.
Alexa turn on light.

Трол
Трол

Да слушат и да се вдъхновяват ! Записан разговор от махалата :
– Алекса со керес ?
– Тенкю бе , шокар !