fbpx
14.7 C
София

Служителите на Apple са притеснени от хибридния работен модел

Най-четени

Вътрешно проучване на Apple показва загриженост сред служителите относно хибридния модел на работа. Близо 90 процента от анкетираните казват, че гъвкавите опции за работно време и модел са важни за тях.

Проучване, проведено сред служителите на Apple, показва, че респондентите искат възможността да работят от вкъщи и се страхуват, че може да се наложи някои техни колеги да напуснат, ако компанията принуди хората да се върнат в офисите ѝ.

В проучването, което е проведено в началото на юни, близо 90 процента от анкетираните са заявили, че „са категорично съгласни“ с твърдението, че „гъвкавите възможности за работния режим и график са много важни за мен“. Общо 1749 души са отговорили на въпроса. Служителите определят, че искат да имат възможността да работят от „гъвкаво местоположение“ неограничен период от време.

Новините идват след съобщението на Тим Кук, че Apple ще пусне нов хибриден модел на работа, който ще изисква служителите да се връщат в офиса три дни в седмицата, започвайки от септември. Въпреки че връщането в офиса е голяма промяна за Apple, която изглежда обезкуражи желаещите да работят отдалечено след края на пандемията, компанията все още се колебае какви решения да вземе по отношение на някои служители. Те казват, че без възможност да работят от вкъщи, когато пожелаят, някои от тях ще бъдат принудени да подадат оставка.

Проучването не е проведено при строги научни стандарти – изпратено е в Slack канал, в който служителите обсъждат отдалечената работа и само малка част от работната сила на Apple – 1749 от 147 000 души е взела участие и вероятно е знаела, че изобщо се провежда такова проучване. Но фактът, че над хиляда служители са участвали в масово проучване, което не е поръчано от ръководството на компанията, е важен. Това намеква за промяна в известната йерархична култура на компанията.

За твърдението „Притеснявам се, че някои от моите колеги ще трябва да напуснат Apple поради липсата на гъвкави възможности за работа“, 58,5% заявяват, че са категорично съгласни. На въпроса са отговорили общо 1743 души. По-малка част – 36,7% са заявили, че се притесняват, че ще трябва самите те да напуснат компанията поради липсата на гъвкавост.

Служителите изпратиха резултатите от проучването на Cook и Deirdre O’Brien, старши вицепрезидент на търговията на дребно и хората, на 14 юни. Те включиха видео с лични свидетелства от 24 служители на Apple за това защо опциите за отдалечена работа са важни.

Две седмици по-късно Apple изпрати вътрешно видео, което информира служителите, че удължава хибридния модел на работа, казвайки: „ние вярваме, че личното сътрудничество е от съществено значение за нашата култура и нашето бъдеще“.

Видеото раздразни някои служители, които смятат, че ръководството не се е вслушало в техните искания. Дори служителите, които не искат да работят от вкъщи завинаги, казват, че компанията трябва да обмисли повече гъвкавост, особено когато делта щамът на COVID-19 се разпространява.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини