fbpx
8.6 C
София

Служителите на Google се обединяват с други организации, за да създадат нов профсъюз за борба с репресиите

Най-четени

Група служители на Google обяви плановете си за обединяване със съюза Американски комуникационни работници (CWA). Съюзът на работниците на Alphabet ще бъде отворен за всички служители и изпълнители в компанията майка на Google. Целта на сдружаването между двете организации ще бъде изправяне с текущите проблеми пред служителите като неравенство в заплащането, отмъщаване при критика и активизъм и противоречиви държавни договори.

„Този съюз се основава на години смело организиране от служители на Google“, каза Ники Анселмо, мениджър на Google. „От борбата с политиката на „true rimes“, противопоставянето на Project Maven, протестирането срещу ожесточените многомилионни изплащания, дадени от ръководители, извършили сексуален тормоз, видяхме от първа ръка, че Alphabet реагира, когато има колективни действия.“

Работата на Google по Project Maven, опитът да се използва AI за подобряване на целенасочените удари с безпилотни летателни апарати и други скандали от близкото бъдеще, предизвикаха протести сред служителите, като все повече от тях започнаха да гледат на работата си като на неетична. През 2018 г. компанията реши да не подновява договора си с Пентагона. Компанията също прекрати политиката си на принудителен арбитраж, след като 20 000 работници направиха акция в знак на протест срещу бившия изпълнителен директор Анди Рубин, който получи финансов пакет от 90 милиона щатски долара, след като беше достоверно обвинен в сексуален тормоз.

Сега, когато усилията на синдикатите са публични, организаторите вероятно ще започнат поредица от компании за събиране на гласове от работници на Google. Преди съобщението около 230 служители и изпълнители на Google са подписали карти в подкрепа на съюза.

Уредена като синдикат само за членове, новата организация няма да търси права за колективно договаряне, за да регулира отношенията си с Alphabet. Вместо това синдикатът на работниците ще представлява само служители, които доброволно пожелаят да се присъединят в него, както става ясно от статия на New York Times. Тази структура също ще позволи да представлява всички служители, които желаят да се присъединят – в това число и самите служители на компанията, доставчици и изпълнители (наричани вътрешно TVC), които биха били изключени от трудовото законодателство на конвенционалните колективни трудови договори.

Изпълнителите на Google се оплакват от неравно отношение

Изпълнителите на Google, които са наети от компанията са извършване на определени дейности, отдавна се оплакват от неравно третиране в сравнение с щатния персонал. Въпреки че съставляват по-голямата част от работната сила на компанията, често им липсват предимствата на наетите служители. През 2019 г. около 80 изпълнители на Google в Питсбърг гласуваха да се присъединят към обединението на Обединените стоманодобивни компании.

Профсъюзът на работниците на Alphabet са обедини с CWA local 1400, който представлява работници от Масачузетс, Мейн, Ню Хемпшир, Върмонт и Калифорния.

Новината идва само месец, след като Националния съвет по трудови отношения подаде жалба, в която се твърди, че Google незаконно е уволнила двама служители, които организират протести и прояви на недоволство от страна на работната сила на компанията. Служителите, Лорънс Берланд и Катрин Спайърс, се организираха срещу решението на компанията да работят с IRI Consultants, фирма известна със своите антипрофсъюзни усилия.

Това следва и уволнението на известния специалист по етика на изкуствения интелект Тимнит Гебру през декември. В съобщение за пресата, обявено от синдиката, Съюзът на работниците на Alphabet пише: „Уволнението предизвика възмущение сред хиляди от нас, включително работниците от черната и цветнокожата общност, които са съкрушени от действията на компанията и не са сигурни в бъдещето си в Google.“

Припомняме, че при уволнението на Ебру, изпълнителният директор на Alphabet и Google Сундар Пичай изпрати обръщение до целия персонал на компанията, казвайки, че съжалява за напускането на Тимнит от екипа на Google и обясни, че това е станало по нейна инициатива – твърдения, които по-късно тя категорично отрече, като още от самото начало Гебру и нейните приближени разкриват, че става дума за уволнение поради противоречия между нейното експертно мнение и директорите на ИИ отдела.

По-рано тази година служителите в платформата за краудфандинг Kickstarter гласуваха да се обединят с Международния съюз на офисите и професионалните служители Local 153, както съобщава NBC. Това беше първият път, когато служителите в технологичната индустрия се обединиха.

Ако усилията на профсъюза на служителите на Google се окажат успешни, членовете казват, че ще ангажират един процент от годишните си доходи, които им изплаща компанията, към бюджета на профсъюза. Парите ще отидат за заплащане на юридическо и консултантско възнаграждение и организиране на персонала.

В изявление, изпратено до популярния технологичен портал The Verge, Кара Силверщайн, директор по човешките операции в Google, казва: „Винаги сме работили усилено, за да създадем подкрепящо и възнаграждаващо личните и колективните усилия работно място за нашата работна сила. Разбира се, нашите служители проявяват своята активност да защитят трудовите права, които ние подкрепяме. Но както винаги сме правили, така и за напред ще продължим да се ангажираме пряко и директно с всички наши служители.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини