Служители на Facebook излязоха на протест срещу решение на Зукърбърг за публикациите на Тръмп

2
400

Десетки служители на Facebook спряха да работят дистанционно в понеделник в знак на протест срещу решението на компанията да не предприема действия срещу агресивните решения на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица, съобщават от The New York Times.

Виртуалният протест идва след решението на Марк Зукърбърг, изпълнителния директор на най-голямата социална мрежа в света, да не предприема никакви действия срещу поредица от противоречиви публикации от Тръмп миналата седмица, включително и един, който видимо подстрекава към насилие срещу всички протестиращи, като в публикацията се казва:

„Когато започне плячкосването, започва и стрелбата“

Социалната мрежа Twitter, която е основна трибуна за връзка с обществеността на Тръмп определи, че същото съобщение, което Тръмп е публикувал и в нея, нарушава правилата и политиките срещу реч на омразата и насилието, още миналата седмица, като в последствие забранява възможността за преглеждане, харесване, коментиране или споделяне на публикацията в социалната мрежа.

Според „Таймс“ служителите, които не изпълняват виртуално работните си задължения, всъщност не се ограничават дотам и си вземат почивка, за да подкрепят протестите в цялата страна и са настроили официалните си имейли за комуникация да връщат автоматичен отговор, в който се казва, че не са на работа в знак на протест срещу бездействието на компанията.

През последната година Зукърбърг се противопостави и на политиката за проверка на фактите. Той каза, че социалната мрежа Facebook няма да проверява достоверността на постове и новини от политици, като според него е редно потребителите да бъдат оставени сами да преценят в какво да вярват и коя информация да приемат.

Решението на Зукърбърг да не реагира на сегашните публикации на Тръмп се сблъска с тежка вътрешна опозиция от служителите миналата седмица. В петък Зукърбърг публикува пост в блога на компанията, в който засяга притесненията на служителите, като казва, че Facebook в крайна сметка са решили да не предприемат действия срещу постовете на Тръмп, „защото препоръките на Националната гвардия означаваха, че трябва да считаме изказването на Тръмп като предупреждение за държавни действия срещу протестиращите и смятаме, че хората трябва да знаят и да видят, че правителството планира да разгърне силите си“, пише Зукърбърг.

Служителите на Facebook обаче не са съгласни с позицията на Зукърбърг, като в понеделник някои от протестиращите казаха пред CNN: „Ние разпознаваме болката, която много от нашите съграждани изпитват в момента, особено тези от някои общности. Насърчаваме служителите на всички компании да говорят открито, когато не са съгласни с нечие лидерство или управление. Тъй като сме изправени пред допълнителни трудни решения около съдържанието, ще продължим да търсим тяхната честна обратна връзка.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари