fbpx
1.5 C
София

Служители на Facebook нямат достъп до работните си места, заради сривa в системите

Най-четени

Вече повече от четири часа по цял свят продължава да няма достъп до най-голямата социална мрежа Facebook, както и до редица други услуги, притежавани от компанията, като Instagram, WhatsApp и Oculus VR.

За разлика от предишни подобни сривове, в момента проблемите продължават повече от обичайното и засягат услугите на компанията глобално. В мрежата вече запознаха да е появяват редица спекулации за хакерска атака, въпреки че такава не е потвърдена.

Журналисти от медии в САЩ обаче потвърдиха информацията, че служителите на социалната мрежа не са могли да се явят на работните си места в централата на компанията в Калифорния, тъй като не са били допуснати от електронната система за управление на достъпа.

Шийра Френкел, технологичен репортер на New York Times, написа, че е разговаряла по телефона със служител на Facebook. Той казал, че картите за достъп на служителите, които им позволяват да влизат в сградите на компанията, не работят, което им пречи дори да отидат на работните си места.

Вътрешната комуникационна платформа на Facebook, Workplace, също не работи, съобщава Times. Повечето от служителите в компанията нямат възможност да работят по този начин и обявили деня за почивен.

Същевременно нарастват загубите, които носи отсъствието на услугите. Според специалистите от NetBlocks само за един час глобални прекъсвания във Facebook, Instagram и WhatsApp могат да доведат до над 160 милиона долара глобални загуби.

Не са малки загуби и за самия Марк Зукербърг. Според Forbes само за ден той губи над $6,6 милиарда от състоянието си, с което слиза едно място надолу в класацията на изданието и вече е шестият най-богат човек в света.

Оказа се, че вероятно поради друга грешка или недоглеждане домейнът на Facebook временно е посочен за продажба. Това се случва в онлайн регистратора за търговия на дребно и уеб имена Uniregistry.

Домейнът на Facebook – facebook.com за кратко е посочен като свободен за продажба. Половин час след забелязаната грешка, домейнът вече не беше наличен, но други варианти на името на сайта все още бяха изброени за продажба.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Kiro
Kiro
1 месец

Нещо не разбрах… каква е връзката между системата за сигурност в сградата, която отговаря за достъп до вратите и от друга страна услугите на фирмата с различните програми?
Ако системата им за сигурност е същата като за оторизирането на потребителите им… това е най-голямата тъпотия която може да бъде направена!!!!
Системите трябва да са разделени една от друга и ако това не е спазено…. цяло чудо че тази голяма фирма дори съществува. Явно е едно от чудесата на света, но не в добрия смисъл на думата.

mmm
mmm
Отговор на  Kiro
1 месец

Ето, пак започнаха да говорят за загуби! Но всички знаем, че това са пропуснати печалби, жаргонно наречени загуби!

Kiro
Kiro
Отговор на  mmm
1 месец

Ха ха, напълно прав сте mmm. Пропуснати печалби са съвсем различно нещо от загуби.

Ангел
Ангел
Отговор на  Kiro
1 месец

Не само това, ами и новата им платформа за отдалечена работа с помощта на създаване на виртуални офиси (ползва се Oculus VR) се опитват да налагат и то доста активно. Всяка компания, която им се е вързала е била също блокирана. Преди няколко месеца нали имаше и срив в услугите на Google, като редица компании и платформи се оплакаха, че поради фала на Google услугите им не работят и търпят загуби. Та…нямат научаване явно някои. Да се залага масово на външни услуги без реално да има кой знае каква нужда от това е рисково. Няма значение кой е доставчика на… Виж още »

Master
Master
Отговор на  Kiro
1 месец

Колкото по-големи и монополни стават, толкова по-уязвими и немарливи стават.
Активът на сурат тефтеря и гугъл са нашите данни. Те са и таргета за всяка атака. За съжаление отдавна не оперират само с това, което сами им предоставяме. Шпионирането се превърна в доходен бизнес и инструмен за социално инженерство. Този тип бизнес модели би трябвало да са изцяло извън закона.

Нови ревюта

Подобни новини