Слънцето вече е основният източник на електроенергия в Германия

13
1668

Водещата икономика на Европа постепенно преодолява своята зависимост от въглищата. В Германия на първо място в получаването на електрическа енергия са Слънцето и вятърът.

През месец юни слънчевата енергетика стана главният източник на електричество за Германия. Според публикуваните данни на изданието Electrek, през изминалия месец в тази европейска страна Слънцето е генерирало 7,17 TWh електрическа енергия, което е 19% от цялата генерирана енергия на страната.

В Германия традиционно се прави разделяне на енергията получена от кафяви и черни въглища. През месец юни с помощта на кафявите въглища са генерирани 18,6% от общата електроенергия на страната, а с помощта на черни въглища – 6,9%. Като цяло делът на въглищата превъзхожда този на Слънцето, но в държавната статистика слънчевият дял е на първо място.

Но като цяло, чрез възобновяеми източници през месец юни в Германия са произведени 51,6% от цялата електрическа енергия.

Това е трети месец за 2019 година, когато чистите източници достигат подобен резултат. А за изтеглите 6 месеца делът на получената с въглища електрическа енергия е под 30%.

Въпреки впечатляващите успехи на Германия, както и в някои други европейски страни, в по-източните части на континента съвсем не са готови да се откажат от въглищната енергетика. Преди няколко дни Полша, Унгария, Чехия и Естония блокираха европейския план за пълен преход към чиста енергия до 2050 година.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Telia
Telia

По голяма глупост не бях чел! Основният източник на електроенергия на Германия са въглищата и това близките 50-60 години няма да се промени!

Той
Той

…каза експерта по енергетика доцент Telia

Dave
Dave

@Telia, изненада вече не е основният източник. Света мина на соларни панели от известно време, ама ти още живееш в миналото. Най евтината енергия вече е от соларни панели и твоите въглищни фосиларници ги затварят и ги превръщат в соларни полета. Нека те е яд!

Кольо
Кольо

Да, в Германия слънцето свети 24 часа в денонощието. 😀

Dave
Dave

Смешното е че да, слънцето наистина свети 24 часа в денонощието но понеже нали казваш че земята е плоска когато ти трябва да спиш го покриват с одеало.

Адолф
Адолф

Свещена глупост бих казал, имат 17 АЕЦ-а , но основният им източник на електроенергия било слънцето – ха ха ха ха

Мирослав
Мирослав

Струва ми се нереално 17 ядрени централи?

Ако имаш възможност да представиш останалите 12,моля!
_______
АЕЦ Библис
АЕЦ Брунсбютел
АЕЦ Графенрайнфелд
АЕЦ Гундреминген
АЕЦ Крюмел

Мирослав
Мирослав

Точно е споменато число 17 атомни централи в Германия!!

bure_s_barut
bure_s_barut

Да не би да са 17 реактора, а не АЕЦ?

Мирослав
Мирослав

Не знам, чие е първото място по производствен дял в немската енергетика, но съм длъжен да отбележа, че над 30% от електрозахранването на домакинствата в Германия се осъществява от фото-волтаични панели.

Радослав
Радослав

Колко много има да се учим…то и половината от германците не карат БеееемммВеее, а велосипеди, ама тука една голяма дупка, и джип гори, и пуши с комплекси!!!

Ще карат я!
Ще карат я!

Те половината „немци“ вече са тарамбуки, негра, пакита и всякакви други цветни унтерменши, дето зад волан сядат само когато трябва да се блъснат в тълпата, крещейки „Аллах Акбар!“ 🙂 Иначе карат велосипеди – от тях по-бързо се слиза, когато наблизо мине немкиня, а на тарамбука му се доще да я изнасили… Без да се притеснява – като го хванат, адвоката му обяснява, че това са етнически културни особености на малцинствата, а съдът го осъжда на глоба от €700 – т.е. колкото половината му социална помощ…

Мдаам .....
Мдаам .....