Слънчевото платно на LightSail 2 успешно се отвори

6
1015

Авторът на проекта и генерален директор на компанията Planetary Society Бил Най е уверен, че технологията за маневриране в космоса без гориво ще преобрази усвояването на околоземното пространство. Сега започва решаващият етап от експеримента със слънчевото платно: сателитът LightSail 2 ще опита да смени своята орбита само чрез енергията на фотоните.

Космическият кораб, на който не е необходимо гориво, стана реалност. Малкият сателит LightSail 2 успешно разгъна своето слънчево платно с размери на боксов ринг и е готов да тества предложената още преди 50 години технология, за да смени своята орбита. Ускорението и задвижването на този космически кораб става чрез енергията на слънчевите фотони.

Planetary Society съобщава цялата информация за сателита. Неговите създатели отбелязаха, че има дребни проблеми с комуникацията, но се радват, че слънчевото платно успешно се е отворило.

„Историята се гради в този момент, пред очите ни. LightSail 2 фундаментално ще промени самата технология на космическия полет“ – заяви Бил Най.

Идеята за слънчевото платно бе предложена от знаменития астрофизик Карл Сейгън още през 1976 година. Според уравнението на Максуел, светлината има импулс и може да оказва налягане върху обектите. Но за разлика от обикновените кораби с платна, задвижвани от вятъра, движението на кораба със слънчево платно става чрез отразяване на излъчването. Мощността е малка, но ускорението е непрекъснато и на теория могат да бъдат достигнати релативистични скорости.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

Докато се ускори това платно….я камилата я камиларя….

AxOx
AxOx

Пътуването навън от слънцето може, но я да видим как ще пътува срещу слънцето?

Хахха
Хахха

И като отиде достатъчно далеч от слънцето (и която и да е друга звезда) – от къде ще се вземат тия “слънчеви фотони”?

malcho Stoyanov
malcho Stoyanov

Невероятно тъп въпрос.Има толкова обекти,слабо изследвани, на милиони километри и практически безплатно/само слънчева енергия/.Нима е малко?. Поздрави

fdgfd
fdgfd

Невероятно тъп отговор, като се вземе предвид общоизвестния факт, че енергията намалява на квадрат при увеличаване на разстоянието. Такова платно може да работи само относително близо до източника на лъчението

malcho Stoyanov
malcho Stoyanov

Скоростта на фотона в вакуум е постоянна величина-иначе зависи от средата през която минава.Освен това има и елементи на вълна.Така че формулата, която цитираш не е АБСОЛЮТНО точна в този случай.Съжалявам