Анализаторите посочиха основните причини за рязкото покачване на цената на смартфоните през последните години.

Собствениците на смартфони вероятно забелязват неприятната тенденция към повишаване цените през последните години. Много хора са на мнение, че в момента цените на смартфоните са неадекватно завишени и просто надплащаме. За топ флагманските апарати търговците искат 1000-1500 долара, а някои дори и повече. И този нездравословен темп на увеличение на цената лесно надвишава тази на други скъпи джаджи – лаптопи и LCD-телевизори.

Помислете как смартфоните бяха много по-достъпни само преди пет години. Цените варираха от 500 до 600 долара. Но изведнъж Apple преодоля психологическата бариера за цената на iPhone X за 1000 долара, след което конкурентите не пропуснаха възможността да се възползват и се оказа, че „таван“ за цената не съществува – потребителят пак ще купува. Това състояние на пазара ни накара да се замислим какво стои зад постоянното увеличение на цената на мобилните телефони и какво ще бъде ценообразуването в бъдеще? Анализатори от Android Authority посочиха причините за рязкото покачване на цената на смартфоните през последните години.

Авторите споменават, че първият наистина скъп смартфон е iPhone през 2007 г. Лидерите в индустрията дори го смятаха за безумие и прогнозираха провала на Apple. Но този смартфон бързо се превърна в емблематичен и потребителите го купуваха повече за статуса и все още го правят, въпреки постоянното увеличаване на стойността му – всичко е наред.

Според анализаторите, смартфонът с течение на времето се е превърнал в дългосрочна инвестиция. Освен това хората осъзнаха, че качеството на устройствата, тяхната производителност и възможности са се увеличили. Днешните екрани са много по-големи и по-добри от преди няколко години, батериите са с по-голям капацитет, обемът на паметта е огромен, процесорите са в състояние да се конкурират с лаптопите. Е, и най-очевидно – устройствата включват много камери, а качеството им е близко до възможностите на „огледалата“. Най-скъпите смартфони са оборудвани с най-новите технологии: гъвкави екрани, сензори от типа LiDAR и други функции.

Според експертите, смартфоните ще продължат да се развиват, но е малко вероятно някога да станат по-евтини – покачването на цените е неизбежно.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари