6.7 C
София

„Смарт“ легло се оправя само

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Случвало ли ви си е сутрин да станете и си помислите: „Ако можеше само да се оправи леглото…“? Е, това вече е възможно. Испанската фирма за мебели OHEA представи смарт-легло, което се оправя само след като станете от него.

Леглото на бъдещето съвсем не е нова идея, но засега това си оставаше само идея. Свидетели сме на какви ли не модели легла – такива с вградени радиоапарати и телевизори, легла, които се самозатоплят или с матраци, които се охлаждат и какво ли още не, но идеята на OHEA досега така и не бе реализирана.

„Умното“ легло съвсем не е някаква гениална технологична иновация. Тайната му се крие във възглавниците и завивките. Възглавниците са свързани към механзизъм намиращ се в лицевата дъска на леглото посредством нишки, а завивките са свързани към другият край на леглото чрез велкро и нишки зашити към страничните дъски. Предвидено е използването на всякакъв вид завивки, като просто новата завивка може да се пъхне в специалната калъфка.

Процесът на оправяне на смарт-леглото започва със сензора му за тегло. Когато някой седи или лежи на леглото, то е изключено, но след като бъде освободено от тежеста, леглото „изчаква“ три секунди, след което се активира.

Механизма намиращ се в лицевата дъска изглажда и повдига възглавниците. В същото време капаци рразположени странично на леглото се отварят и се появяват чифт роботизирани „ръце“. Те захващат нишките на завивката в края на легглото и със закачената завивка се придвижват към лицевата дъска. След като завивките са изпънати, „ръцете“ се прибират, капаците се затварят, възглавниците се спускат и имаме добре оправено легло без да сме си мръднали пръста.
От компанията съобщават, че леглото все още не се продава.

Предишна новинаОт Apple представиха iOS 6
Следваща новинаAmazon отварят Appstore в Европа
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини