Смарт-татуировки превръщат кожата Ви във фитнес-тракер

2
57

Съществува един общ проблем за всички устройства, предназначени за контрол на състоянието на организма на човека, като например смарт-часовниците: те всъщност не са обвързани с потребителите, което ги кара да разчитат на ниска автономност на батерията и безжична връзка. Дори и безбатерийната лепенка има своите ограничения.

Изследователи от Харвард и Масачузетския технологичен институт обаче смятат, че точно в тази сфера може да се постигне успех: те са разработили умни-татуировки, които ефективно поставят в кожата сензори, проследяващи състоянието на здравето, без да се изисква никаква безжична връзка. Мастилото за татуировките реагира на химическия състав на интерстициална течност, която служи като индикатор за състоянието на кръвта. Ако в интензивността на мастилото се прояви зелен цвят, атлетите ще знаят, че организмът им е обезводнен, а ако зеленото мастило стане кафяво, то тогава това ще бъде предупреждение към диабетиците, че са с повишено ниво на глюкозата.

За разлика от обикновените татуировки, с тези не се налага да ходите цял живот. Учените възнамеряват да направят татуировките, така че да ги ползвате през цялото време, докато се нуждаете от тях. Те могат да бъдат невидими, ако се изложат на светлина от определен вид. Ако не сте сигурни, че правилно разбирате обозначението на различните символи на ръката Ви, то има специално приложение за смартфони, което ще Ви помогне да ги анализирате, за да получите информация за здравето си.

Няма да мине още много време, преди да можете да получите татуировка, която освен декоративна роля, ще има и доста информативна. Въпреки, че проектът вдъхновява работата на художниците и учените, той също се сблъсква и с някои проблеми от етичен характер. Ако всички могат да видят вашата татуировка, то те винаги ще могат да видят и нивото на захарта в кръвта Ви, когато бъдете по риза с къси ръкави. Но да погледнем проблема от друга страна: ако ви е омръзнало да носите на ръцете си устройство за контрол на вашето здраве, то новата технология може да се окаже по-удобна.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
мБачи Кико
мБачи Кико

Невероятно изобретение, с една татуировка прави от човека жигосано говедо.
И сега вместо да бучи и мучи по цвето ше се разбира, че е обезводнено….

882%
882%

Малко татуирани подскачащи мадами.

youtu.be/WMDZxEOT4ug