8.4 C
София

Смъртоносни пожари, урагани, наводнения: Ето защо ситуацията се влошава

Най-четени

Унищожителните бури, неконтролируемите горски пожари и покачването нивото на водата могат да доведат до нарастващи разрушения и загуба на живот. Експертите твърдят, че изменението на климата може да бъде отчасти виновно.

По-рано през годината Калифорния гореше. Над 1 милион акра площи изгаряха в щата, причинявайки смърт и разрушения без обозрим край. Най-смъртоносните и най-увреждащи пожари са резултат от над 10 000 удара от мълнии само в района на залива на Сан Франциско, причинени от цяла седмица на екстремна жега, която достигна до трицифрени стойности и завърши със 55-градусов рекорд в най-горещата част на щата (и третата най-гореща регистрирана температура някога).

„Горещите дни стават все по-топли. Сушите стават все по-сухи. Климатичните промени са реални. Ако отричате климатичните промени, елате в Калифорния“, каза губернаторът на региона Гавин Нюзъм, говорейки на Демократичната национална конвенция миналата седмица чрез кратко, самостоятелно заснето видео, снимано в гора на около миля от горски пожар. Но дали точките между изменението на климата и горските пожари в Калифорния наистина са толкова взаимосвързани?

Първо фактите: Природните бедствия – статистически погледнато се задълбочават и зачестяват. Сезонът на горските пожари е по-дълъг и по-разрушителен от когато и да било. В САЩ зоните на наводнения обхващат повече домове от всякога. А ураганите поразяват с все по-разрушителна сила, спрямо миналите години. Това е безспорно.

Но обяснението за това, което е отговорно за влошаването на природните бедствия, и по-конкретно до каква степен климатичните промени играят роля, може да се замъгли доста лесно. Например, дори когато пожарите са станали по-разрушителни, някои проучвания показват нетно намаляване на площта  изгорена от горски пожари  през последните 20 години. И докато днес повече хора живеят в зоните на наводнения отвсякога, това е отчасти защото просто има повече хора отвсякога, които се нуждаят от жилище, без да имат претенции къде се намира.

С тема, която е толкова политически спрягана като изменението на климата, всяко несъответствие в данните носи риск от  дерайлиране на разговора. Така че ще се придържам към фактите, а това означава да призная някои ключови аспекта, които климатичните учени са определили като решаващи за поддържането на дискусията.

Първо, „природно бедствие“ е нещо като погрешно наименование. Ураганът на необитаема ивица от бреговата линия, не е „бедствие“, независимо колко силен е. Необходими са цивилизация и човешко развитие, за да се създадат условия, благоприятни за бедствие. На второ място, изменението на климата е само един от многобройните фактори, които влияят върху честотата и тежестта на горските пожари,  наводненията, ураганите и други подобни. Просто няма магически куршум, който да задейства това.

Имайки това предвид, нека да разгледаме какво казват експертите в областта – климатолози, метеоролози, статистици – за въздействието на климатичните промени върху природните бедствия.

Кои са най-често срещаните природни бедствия?

Наводненията и бурите (като урагани и торнада) са най-често срещаните и представляват 70% от общите природни бедствия в света, според Световния икономически форум. Следващи в списъка са земетресения (8%), екстремни горещи и студени температури (6%), свлачища (5%), суша (5%), горски пожари (4%) и вулканична активност (2%). В комбинация тези събития водят до средно 60 000 смъртни случая годишно или около 0,1% от смъртните случаи в световен мащаб.

Има ли разлика между климата и времето?

Има, но те все още са тясно свързани. Времето се отнася до събития, случващи се в атмосферата на Земята ежедневно. Времето се отнася до краткосрочните промени, които преживяваме, като разликата между дъжд и слънце или сняг и киша. Климатът описва цялостните метеорологични модели за много по-дълъг период от време – години и десетилетия – и за определен район или регион, като например Северна Америка.

Промените в климата, като общото увеличение на средната температура, наблюдавано през последния век – нетно увеличение от около два градуса по Фаренхайт в САЩ – могат да повлияят на метеорологичните модели. По същия начин времето може да се използва за изчисляване на по-широки промени в климата – покачването на средните валежи например създава по-влажен климат.

Как климатичните промени могат да повлияят както на наводнения, така и на суши? А екстремните горещи и студени температури?

Водата се изпарява по-бързо, когато температурите се покачат, което означава, че глобалното затопляне води до изпаряването на повече вода. Това е променило начина, по който водата, под формата  на дъжд и под формата на влажност, се разпределя по целия свят, което означава, че някои райони са започнали да имат по-малко дъжд от обикновено през определени периоди от годината (което води до суша), а други области са имали повече (което води до наводнение).

И макар да изглежда очевидно, че глобалното затопляне може да доведе до екстремни горещини, изменението на климата може също да засили екстремно ниските температури чрез намаляване на въздушното налягане. То поддържа студеното време на полюсите на Земята, което им позволява да се отдалечават към екватора повече от обикновено.

Как климатичните промени влияят на природните бедствия?

Изменението на климата може да засегне всяко от осемте най-често срещани природни бедствия по няколко начина:

Наводнения: Според Националния съвет за опазване на ресурсите, въпреки че нашият затоплящ се свят може да не предизвика директно наводнения, той изостря много от факторите, които могат да доведат до наводнения, включително прекомерни валежи и топене на сняг.

Бури: Учените очакват, че с повишаване на глобалните температури вероятно ще се увеличат и екстремните валежи (както споменах по-горе за изпаряването). Това създава условия, благоприятни за по-чести и по-силни бури.

Земетресения: Не, времето не причинява земетресения, но има няколко теории за това как изменението на климата може да ги провокира. Намаленото атмосферно налягане може да позволи на разломните линии да се изместват по-лесно, засилените валежи след урагани могат да доведат до по-голяма ерозия и да намалят теглото на разломните линии, така че те да се изместят по-лесно. Повишените валежи сами по себе си също могат да „смажат“ линиите за повреда и да доведат до по-голямо приплъзване.

Екстремни температури: Колебанията в температурата в крайна сметка са следствие от необичайни промени в атмосферното налягане. Обикновено това, което се нарича „полярен вихър“, обгражда двата полюса на Земята и блокира хладния въздух да се отклонява твърде много към екватора. Въпреки това, тъй като налягането на въздуха се колебае по целия свят, тези полярни вихри могат да станат нестабилни, което може да позволи на студения въздух да се отнесе в обикновено много по-топлите климатични зони и обратно.

Свлачища: Изменението на климата води до по-екстремни валежи, които разяждат по-голямата част от горния слой на Земята и могат да предизвикат по-чести и по-смъртоносни свлачища.

Суша: По-високите средни температури водят до изпаряване на повече вода, което може да засили сушата.

Горски пожар: Същите условия, които водят до суша – по-горещ, по-сух въздух и по-сухата растителност, която произтича от тях – също подхранват повишената активност на горските пожари по целия свят.

Вулканична активност: Същите фактори, които биха могли да повлияят на земетресенията – намалено атмосферно налягане, увеличени валежи –  са свързани с върховете на вулканичната активност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини