fbpx
5.8 C
София

Смъртта на Android TV е близо: да живее Google TV

Най-четени

Google представи за първи път Android TV през 2014 година, но бяха необходими няколко години, за да може платформата наистина да се наложи като наистина сериозен играч на пазара. Сега обаче Android TV е на път да си „отиде“, за сметка на Google TV, който поема юздите.

В продължение на почти десетилетие Android TV бе неразделна част в телевизорите и на марки като TCL, Sony, Hisense и много други. Към 2020 година Android TV се намираше при седем от десетте най-големи световни марки телевизори и оттам нещата вървяха само нагоре.

Но по-късно същата година Google пое друга посока в растежа на платформата. Google TV, която дебютира в Chromecast с донгъла за стрийминг се основава на същата основна платформа Android TV OS, което доведе до това, че двете платформи заживяха една от друга. Google TV – платформа с много добро потребителско изживяване, на което Google държеше изцяло, и Android TV – при която изживяването, което беше изграждано с години и сега има объркващо бъдеще. И до днес е лесно да се объркат Android TV и Google TV, тъй като на много места те се предлагат една до друга без ясно обяснение за разликата помежду им.

Първоначално Google заяви, че този преходен период ще продължи само две години. Google TV ще започне да се разпространява сред производителите на телевизори през 2021 гoдина, а от 2022 година ще бъде единственото потребителско изживяване. Тази цел отлетя, като някои производители все още използваха Android TV, но при останалите настъпва ясна промяна.

На първо място, почти всички основни партньори на Google в областта на смарт телевизорите са преминали към Google TV. Sony беше първа, TCL се присъедини по-късно през 2021 година, а Hisense – през миналата година. В САЩ промяната е най-очевидна, тъй като на уебсайта на Best Buy вече има много повече телевизори с Google TV, отколкото телевизори с Android TV, които към този момент се състоят предимно от по-стари поколения. Някои от задържалите се, като Philips, също предприеха този ход.

Същото нещо се случва бавно и при други форм-фактори.

Проекторите, базирани на Android TV, станаха сравнително често срещани през последните години, а на тазгодишното издание на CES, Leica дебютира с първия проектор, който се доставя с Google TV. Въпреки че все още се появяват нови модели без Google TV, включително Mogo Pro 2 на XGIMI, преходът изглежда е започнал и там.

С помощта на стрийминг устройствата и комплектите за връзка виждаме, че Google TV става все по-известен.

Това не означава, че Android TV е напълно мъртъв. Изживяването ще продължи да живее чрез устройствата, предназначени за операторите на платена телевизия, както и в някои други региони на света. Само от началото на тази година досега имаше няколко пускания на Android TV в Африка, Китай и Тайван. Какво е общото между тези три региона? Google TV все още не е официално достъпен в нито един от тях.

В крайна сметка, Android TV е на път да си отиде за сметка на Google TV който ще заеме мястото му.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини