Снимки от транзита на Венера пред Слънцето

3
124

Тази сутрин тези от нас, които са били облагодетелствани от ясно време, може и да са успели да видят транзита на Венера пред слънчевия диск – явление, което се наблюдава от Земята на 243 години. В рамките на тези 243 години се наблюдават два транзита, разделени от осем години. Накратко: последния път, когато видяхме транзита на Венера беше на 8 юни 2004 година. Следващият път ще бъде на 11 декември 2117.

Е, тези от нас, които не са успели да видят уникалното явление, все пак имат известна утеха – снимки. Следващите кадри бяха публикувани в сайта Cnet.com.

Първата снимка е дело на Мелиса Бълък от Мелвил, щата Ню Йорк. Тя е уловила уникален момент с телефона си iPhone 4S, в който се вижда както сянката на Венера пред Слънцето, така и преминаващ самолет. Мелиса е наблюдавала явлението по безопасния начин – с рефлекторен телескоп, който проектира образа на лист хартия.

Този кадър е направен от Кели Шуартс в Лангдън, САЩ с фотоапарат Canon 60D и обектив Tamron 70-300.

Транзитът на Венера по време на залез, уловен от Кари Колбейнсон в ислансдската столица Рейкявик. Фотографът използвал апарат Nikon D5100 и обектив на Nikkor.

Кадър от Гуаякил – един от най-големите градове в Еквадор. Автор – Дейвид Чанг, който е заснел транзита с Canon T3i.

И последната снимка е дело на NASA. Тук Венера преминава близо до горната хромосфера на слънцето. Кадърът е заснет с помощта на ултравиолетов филтър.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари