Сноудън: АНС се занимава с промишлен шпионаж

0
20
Както съобщава изданието ВВС News, по време на интервю, дадено за германския телевизионен канал ARD, бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън е обвинил разузнавателната агенция в промишлен шпионаж. Той е заявил, че АНС следи най-големите производители в Германия, конкуриращи се пряко с американски фирми.

Като пример той посочва, че NSA събира информация за дейността на технологичната компания Siemens. „Ако те (NSA) смятат, че информацията, получена от Siemens, може да бъде използвана в полза на националните интереси, а не за интересите на националната сигурност на САЩ, то те ще я получат“, съобщи Сноудън.

В допълнение, бившият служител на АНС, който в момента пребивава в Русия, която му предостави временно политическо убежище, заяви, че американските власти искат да го убият. Ще отбележим, че Министерството на правосъдието на САЩ заведе наказателно дело срещу него, обвинявайки го в кражба на държавна собственост, неоторизиран достъп до информация от значение за отбраната и в умишлено предаване на класифицирана информация на специални служби на други страни.

По всяко от тези обвинения Сноудън може да бъде осъден на до 10 години лишаване от свобода.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за